Det grænseoverskridende intraday marked udvides med syv lande

(Opdateret d. 28. nov. 2019) Det pan-europæiske intraday-marked, SIDC, der kobler og ensretter elhandel mellem landene, bliver udvidet med Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumænien, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn.

Opdateret d. 28. november 2019: Direkte efter en succesfuld go live d. 19. november kunne en signifikant aktivitet bemærkes i handler mellem de syv lande og de andre operative lande (inkl. Danmark), med første leveringsdag den 20. november. Se flere detaljer på de første handler i pressemeddelelsen på ENTSO-E’s hjemmeside.
 
------------------
 
Udvidelsen markerer endnu et vigtigt punkt i udviklingen og udvidelsen af det grænseover-skridende pan-europæiske intraday-marked.  Den kontinuerligere handel i intraday marked føjer de syv lande til listen over de allerede operative lande i SIDC: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Letland, Litauen, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland og Østrig.

Med stadig mere vedvarende energi fra vind og sol i elsystemet er et europæisk intraday-marked vigtigt for at balancere produktion og forbrug lige op til driftsøjeblikket. Intraday-markedet og handel på tværs af lande er et vigtigt skridt for både øget konkurrence og grøn omstilling. 

Meldingen fra de udpegede elektricitetsmarkedsoperatører (NEMOs) og Transmission System Operatører (TSOs) er, at datoen for go-live af de syv nye lande bliver d. 19. november med første leverance d. 20. november. Datoen afhænger dog af, at prøveperioden for markedsak-tørerne og forskellige test går som planlagt, og at de nødvendige go-live forberedelser og lancerings-aktiviteter forløber succesfuldt. 

Ved go-live vil de 7 koblede lande være aktive, men den Svensk-Polske grænse vil midlertidigt have status som ’inaktiv’, indtil de sidste udestående problemer bliver løst. Multiple NEMO arrangements er implementeret i Polen, men det vil være Nordpool EMCO, som er single Shipper i Polen.

 
En tredje runde lande ventes at være operative i slutning af 2020.
For mere information venligst se den engelske officielle pressemeddelelse fra projektet.

SIDC er et it-system, der sammenkobler og ensretter handlen på alle elforbindelser mellem de lande, der deltager. Systemet håndterer både implicit kontinuerlig handel (time-energier og transmissionskapacitet handles samtidigt), og eksplicit allokering af transmissionskapacitet (uden time-energier) på budområdegrænserne mellem Frankrig og Tyskland, og Kroatien og Slovenien.
 

 

kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.