Høring om vestjyske elmaster vil forhåbentlig give borgerne klarhed

Energinet ser frem til høringen på Christiansborg om de planlagte høj-spændingsmaster i Vestjylland. Direktør Henrik Riis håber, at den vil skabe klarhed for borgerne om, hvad der realistisk er muligt.

Høringen på Christiansborg om de planlagte højspændingsmaster i Vestjylland, som klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har indbudt til, bliver den 21. november.

Energinet deltager i høringen og håber, at den vil skabe klarhed for især de berørte lodsejere.

- Det er fortsat vores klare vurdering og anbefaling, at det under de givne forudsætninger ikke er muligt at grave kablerne ned i større omfang end de 15 procent, vi lægger op til. Men der er skabt en del usikkerhed, og ikke mindst i det lys ser vi frem til, at sagen kan blive belyst og diskuteret samlet, siger Henrik Riis, der er direktør i Energinet Eltransmission.

En fortsat stabil elforsyning
Forudsætningerne handler bl.a. om, at linjeføringen skal være klar i 2023, at løsningen skal være baseret på kendt og driftsikker teknologi, og at levetiden på anlægget skal være rimelig.

- Der har været eksperter fremme og pege på, at det vil være muligt at grave kablerne ned. Men det vil i givet fald kræve teknologier, som ikke er udviklede endnu, og projektet kan ikke vente på teknologi, der ikke er opfundet. Vi har ikke lyst til at gamble med, at det danske elnet også i fremtiden skal være blandt verdens mest driftsikre”, siger Henrik Riis.

Ukendte teknologier kan fremlægges
Han står ved Energinets hidtidige vurdering af, det ikke er realistisk at grave kablerne ned i deres fulde længde.

- Men netop derfor er høringen jo vigtig. Hvis der skulle være nogen, som kender til en teknologi, som vi efter grundige forundersøgelser ikke kender til, så skal vi da have dem på bordet. Det sidste, de berørte borgere og projektet som sådan har brug for, er en lang periode med usikkerhed, siger Henrik Riis.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.