Ny plan for implementering af Nordisk Balanceringsmodel

De nordiske TSO'er offentliggør revideret plan for implementering af fremtidens model til balancering af det nordiske elsystem

De nordiske TSO'er (Svenska kraftnät, Energinet, Fingrid og Statnett) udvikler og gennemfører i de kommende år omfattende ændringer af det nordiske balancemarked og den måde det nordiske elsystem drives på.  Ændringer af drift og markedsdesign er nødvendigt for fortsat at kunne sikre samfundsøkonomiske gevinster, på op til 200 millioner euro om året, gennem fælles nordiske balancemarkeder og fælles nordisk balancering i elsystemdriften. Ændringen sikrer samtidig integration af stigende mængder vedvarende energi og den kommende kobling med de balanceringsplatforme, som der udvikles i det europæiske balancemarked. 
 
NBM-programmet skal skabe et fælles nordisk design for det fremtidige balancemarked, samt de driftsprocesser og IT-systemer, der hører til. Den nye plan afspejler programmets mål om effektive markeder og drift, og tager samtidig interessenternes ønsker til tidsplanen med i planlægningen. 
 
Ud over 15-minutters ubalanceafregning omfatter NBM-modellen også overgangen til en ét-prismodel og et fælles nordisk marked for automatisk og manuel balancekapacitet, også kaldet frekvensgenoprettelsesreserver (FRR). Sidst, men ikke mindst, introducerer den nye plan en fase med paralleldrift for at sikre driften i overgangen til 15 min tidsopløsning med automatisk balancering, i 2. kvartal 2023.

 

Opdateret tidsplan for NBM: 

Opdateret tidsplan for Nordic Balancing Model

 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.