Danmark er klar til første vinter uden Tyra-platformen

Danmarks største gashane, Tyra-platformen i Nordsøen, er lukket for genopbygning. Redegørelse for gasforsyningssikkerhed 2019 kan dog berette om en gnidningsløs overgang til import af gas fra Tyskland.

Siden 20. september har der været slukket for gasforsyningen fra Nordsøens storleverandør Tyra. Komplekset skal genopbygges over de næste par år og Danmark importerer derfor størstedelen af gassen fra Tyskland.

Et fast blik på systemets sårbarhed
Forude venter den første kolde tid med de udfordringer, det kan give for gasforsyningen. Men Torben Brabo, der er direktør i Energinets Gas TSO er rolig ved tanken om vintermånederne:

- Vi går velforberedte ind i den første vinter uden gas fra Tyra. Og selvom markedsaktørerne har booket 80 % af kapaciteten mellem Danmark og Tyskland for de kommende to gasår, er der ikke tid til at hvile på laurbærrene. Gassystemet er mere sårbart i det tilfælde, at efterspørgslen bliver usædvanlig høj, og det skal alle parter være klar til at håndtere, siger Torben Brabo, direktør i Energinet Gas TSO.

Også en teknisk hændelse kan gøre nettet sårbart. Generelt mister systemet lidt af fleksibiliteten, da der er færre knapper at dreje på. Af disse årsager forventer Energinet øget risiko for Early Warning-erklæringer under genopbygningen af Tyra-komplekset, end det har tilfældet tidligere.

Grøn gas bidrager stadig mere
Den stigende mængde af biogas begynder at bidrage væsentlig til gasforsyningen i Danmark. Andelen af grøn gas i nettet er vokset hastigt og gør det stadig. De seneste fem år er etableret mere biogaskapacitet end de sidste 30 år tilsammen og ved udgangen af 2019 er 11 pct. af gasforbruget dækket af biogas.

Den 13. juli 2019 satte rekord som den dag, der blev tilført mest biogas til nettet ud af det samlede danske gasforbrug: 35 procent af forbruget kom fra biogas. Mængden vil fortsat øges og bidrage aktivt til den grønne omstilling.

De næste par år frem mod Tyras tilbagevenden i 2022 vil konventionel tysk gas dog udgøre rygraden af gasforsyningen i Danmark.

Gasforsyningssikkerhed i de kommende år
Energinet har de seneste år arbejdet sammen med aktører og myndigheder for at sikre bedst mulige betingelser både infrastruktur-, drifts- og markedsmæssigt, for at opretholde den bedst mulige forsyningssikkerhed under genopbygningen af Tyra-platformen.

*Et gasår løber fra 1. oktober til 30. september.

Kontakt

Om redegørelsen

Energinet Gas TSO er ansvarlige for at varetage forsyningssikkerhed og skal overvåge gasforsyningssikkerheden i Danmark. Ifølge bekendtgørelse om varetagelse af naturgasforsyningssikkerheden skal Energinet hvert år indsende en forsyningssikkerhedsrapport til Energistyrelsen.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.