Nyt partnerskab sætter fart på grøn omstilling af EU’s gasinfrastruktur

Energinets Gas TSO tilslutter sig det ambitiøse gassektor-initiativ ”Gas for Climate” og arbejdet hen mod et komplet CO2-neutralt energisystem i 2050.

Gas for Climate-partnerskabet, som Energinet netop har tilsluttet sig, er et samarbejde mellem ni europæiske gastransmissionsselskaber, der hver især er førende indenfor sektorkobling og integration af grønne gasser som biogas og brint fra vedvarende energi.
 
Senest har partnerskabet hilst EU's Green Deal velkommen og taget godt imod ambitionerne for gassektoren og rollen for ren brint. Gas for Climate vil i foråret 2020 bidrage til Green Deal med konkrete forslag. De forslag vil bl.a. omhandle den mest optimale brug af gas-infrastrukturen for en hurtig, effektiv og økonomisk fornuftig dekarbonisering af gassystemet. 

Netop de tre faktorer kalder på samarbejde, mener Torben Brabo, der er administrerende direktør for Energinet gas TSO:

- En intelligent og effektiv grøn omstilling kræver nye partnerskaber. Indmeldelsen i Gas for Climate er endnu et vigtigt skridt i Energinets arbejde for sektorkobling og en grøn gasinfrastruktur i Europa.

Ambitiøse samarbejder gennem flere år
Energinet har i en årrække været med forrest i feltet for grøn omstilling af den europæiske gassektor igennem europæiske samarbejder – bl.a. som medstifter af Green Gas-initiativet i 2013 i en tid, hvor ganske få lande og selskaber på europæisk plan arbejdede med integration af grønne gasser. 

I 2020 er situationen en helt anden, og grøn gas og sektorintegration forventes at blive en hjørnesten i Kommissionens udspil til en ny europæisk gaspakke. 


Gas for Climate

Gas for Climate blev stiftet i 2017 for at analysere og informere om den rolle, som grøn gas spiller i et fremtidigt energisystem der lever op til Paris-aftalens mål. Gas for Climate Group består af ni førende europæiske gastransmissionsselskaber: Enagás, Energinet, Fluxys, Gasunie, GRTgaz, ONTRAS, Open Grid Europe, SNAM og Teréga og to biogasforeninger: European Biogas Association og Consorzio Italiano Biogas.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.