Vindmøller på strand
Et nyt projekt undersøger fra april, hvordan transmissionskablerne mellem Lolland og Sjælland kan aflastes ved at ændre på produktionen

Styring af vindmøller på Lolland skal aflaste kabler til Sjælland

I perioder bliver der produceret så meget elektricitet på Lolland, at lollikerne ikke kan forbruge den. Når meget af strømmen derfor sendes til Sjælland, kan det knibe for kablerne mellem de øer at følge med. Energinet leder nu efter en løsning, hvor udvalgte vindmøller kan tilpasse deres produktion efter forholdene. Potentielt en løsning, der kan udbredes til andre lande.

HOFOR og Centrica Energy Trading deltager snart med sine vindmøller på samlet 110 MW i et pilotprojekt med store perspektiver:

Et markeds-setup, hvor de to bydere konkurrerer om, hvilken produktion, der kan skrues ned for, når vinden blæser meget og solen skinner længe på Lolland.

 
For når kablerne op mod Sjælland transporterer al den grønne strøm, de kan, er det ofte nødvendigt at stoppe lollandsk produktion, forklarer Thomas Dalgas Rasmussen, der er ingeniør i Energinet.

 
- I projektet vil HOFOR og Centrica Energy Trading i sådan en situation tilbyde at producere mindre strøm til gavn for transmissionskablerne til Sjælland, siger han.


Med ideen opstår altså nye forretningsmuligheder for vindmølleejere og deres balanceansvarlige.

Læs mere om projektet her

Bag projektet står også netselskabet Cerius og Dansk Energi

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.