Skagerak4_Skabel
Skagerrak 4-forbindelsen mellem Danmark og Norge blev indviet i 2015. Det består både af søkabel og landkabler. Der er det seneste år opstået tre fejl på den danske del af landkablet, hvilket har medført reduceret handelskapacitet. Arkivfoto.

Energinet og Statnett giver status på SK-4 og begrænset kapacitet

Siden 6. februar 2019 har det vært tre fejl på Skagerrak 4-forbindelsen mellem Danmark og Norge. Fejlene er opstået på landkablet i Danmark.
 
Årsagerne til fejlene er endnu ikke klarlagt. 

For at nedbringe risikoen for yderligere fejl har det været nødvendigt at reducere belastningen af SK4. Derfor er maksimumkapaciteten på SK 4-forbindelsen reduceret fra 1700 til 1450 MW.

Den tekniske løsning på Skagerrak-4 indebærer, at kapaciteten i en given situation som udgangspunkt er asymmetrisk med 1450 MW i primær retning og 950 MW i sekundær retning. Der er mulighed for at skifte primær og sekundær retning, men det tager et par døgn at gennemføre omkoblingerne i anlæggene.

Energinet og Statnett arbejder ad flere spor for at øge kapaciteten:
- Vurdere hvilken retning som ud fra samfundsøkonomiske kriterier skal være primærretning, og hvilken der skal være sekundær retning.
- Arbejde på at kapaciteten i sekundær retning kan øges op mod niveauet for primær retning.
- Udtage prøver af det eksisterende SK4-landkabel på dansk side for at få en bedre indikation af kablets tilstand for derigennem at kunne afgøre, om der er behov for yderligere tiltag. Når der udtages en prøve vil det medføre reduceret handelskapacitet i nogle uger.

Markedet vil blive informeret via NUCS-meldinger, så snart det er afklaret, hvilke tiltag som skal gennemføres, og i hvilken retning samt hvilken konsekvens det vil have for handelskapaciteten.

 

KONTAKT

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.