Corona-tiltag kan ses i Danmarks elforbrug

Siden regeringens beslutning om at lukke for storcentre, barer, restauranter, frisører og en række forretninger, er Danmarks samlede elforbrug på arbejdsdage faldet med ca. 10 procent. Det kunne ses de sidste dage i sidste uge, og tendensen ventes at fortsætte.

De tiltag, regeringen har sat i værk for at standse udbredelsen af coronavirus, har sat sine spor i Danmarks samlede elforbrug. Det totale elforbrug er de seneste hverdage ca. 10 procent lavere end elforbruget på samme hverdag ugen forinden.

Faldet er indtruffet, efter at regeringen tirsdag 17. marts meddelte, at storcentre, barer, cafeer, restauranter og en række butikker fra onsdag kl. 10 skulle holde lukket.

Allerede inden da var mange daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner, offentlige arbejdspladser mv. lukket, uden at det havde sat signifikante spor i elforbruget – mange børn og unge i stedet blev undervist online ligesom tusindvis arbejdede hjemmefra.

 

 

 

Selv om det totale elforbrug på hverdage nu ligger 10 procent under sammenlignelige dage fra ugerne forinden, så kan der godt være større lokale forskelle. Fx områder hvor elforbruget falder mere på grund af lukket forretningsliv, eller stiger fordi mange er flyttet i sommerhus.

 

 

 

Grafik: Kurverne viser elforbruget i hhv Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2) de seneste syv døgn. De syv "toppe" udgør døgnene fra tirsdag 17. marts til mandag 23. marts - sammenlignet med de syv foregående dage. Efter regeringens beslutning om at lukke storcentre, barer mv., falder elforbruget  torsdag og fredag. I weekden, hvor mange arbejdspladser er lukket, dog ikke så markant. Når forskellen i går, mandag, ikke er så makant som torsdag og fredag i sidste uge, så skyldes det nok, at vejret har været koldere, hvilket har trukket elforbruget op og dermed "skjuler" en del af det generelle fald.

Forsyning er høj
Det faldende elforbrug påvirker ikke danskerne høje forsyningssikkerhed, da vi i Danmark er vant til at håndtere svingninger i både elforbrug og elproduktion, fx er det helt normalt med perioder med lavere elforbrug - i ferieperioder, helligdage og weekender - ligesom vi håndterer svingende elproduktion fra de stigende mængder vedvarende energikilder, som fx vind og sol.

 

KONTAKT

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.