SK4 anlgges
Arkivfoto fra arbejdet med at lægge Skagerrak 4-forbindelsen i jorden. Arkivfoto: Anne Mette Welling

Energinet og kabelleverandøren tager prøver af fejlramt Skagerrak-4 kabel

Den danske del af landkablet på Skagerrak 4-forbindelsen blev sidste år ramt af tre alvorlige fejl. Derfor tages der nu prøver af kablet. Analyser skal hjælpe med at fastslå årsagen til fejlene. SK4-kablet tages ud af drift i ca. 10 uger.

OBS: Opdatering 26.6.2020: Arbejdet med at tage kabelprøver går hurtigere end planlagt, og derfor forventes SK4 igen i drift 13. juli mod oprindeligt udmeldt 28. juli. Derfor tager arbejdet ikke ca. 10 uger som først udmeldt, men 8 uger. 
 
Den fem år gamle Skagerrak 4-forbindelse, der er en af de elforbindelser, der kobler de danske og norske elsystemer sammen, blev sidste år ramt af tre alvorlige fejl, som satte kablet ud af drift i længere tid.

Henholdsvis 6. februar, 21. juli og 9. oktober opstod der pludselige fejl, som lukkede forbindelsen helt ned. Alle tre fejl var på den danske landdel af SK4-forbindelsen.

For at finde årsagerne til de tre fejl vil Energinet og kabelleverandøren nu grave ned til kablet flere steder på strækningen og tage prøver. Kablet skæres over, og stykker undersøges af Energinet, af kabelleverandøren og af eksperter hos et uafhængigt firma.

Arbejdet med at udtage prøver begynder 25. maj og slutter 28 juli, og derfor er SK4-forbindelsen i det tidsrum lukket ned og taget ud af drift.  
 
Tilbage med fuld kapacitet
For at nedbringe risikoen for yderligere fejl har kapaciteten på Skagerrak-forbindelserne siden oktober været reduceret fra 1700 til 1387 MW.
Den tekniske løsning har betydet, at kapaciteten i en given situation som udgangspunkt har været asymmetrisk med 1387 MW i primær retning og 950 MW i sekundær retning. Pt er retningen Norge mod Danmark primær retning. En ny it-løsning, der er arbejdet på i længere tid, har dog betydet, at kapaciteten i sekundær retning fremover kan øges til 1350 MW.

Direktør i Energinet Eltransmission Henrik Riis lægger vægt på, at SK4-forbindelsen ikke bare kommer tilbage i drift, men også i drift med fuld kapacitet.

- Vi kan ikke i dag fastslå, hvordan fejlene er opstået, men vi er enige med kabelleverandøren om at få lavet en grundig analyse og få eksperters vurderinger. Først når vi har konklusionerne, tager vi stilling til, hvad der er behov for, men det er vigtigt at slå fast, at SK4 forbindelsen skal tilbage i drift med fuld kapacitet, så der er fuld mulighed for handel og eksport og import mellem de to lande.

Energinet og norske Statnett offentliggjorde 27. februar en status over arbejdet med det fejlramte kabel, herunder også at udtagning af kabelprøver var næste skridt. Læs status her.

 

KONTAKT

27. februar 2020 udsendte Energinet og norske Statnett status over arbejdet med Skagerrak 4-forbindelsen. Energinet og Statnett fremhævede, at der arbejdes af flere spor for at øge kapaciteten i forbindelsen. Kapaciteten i SK4 har siden oktober, hvor seneste fejl indtraf, været reduceret for at forhindre yderligere fejl. I meddelelsen stod bl.a.:

"Energinet og Statnett arbejder ad flere spor for at øge kapaciteten:
- Vurdere hvilken retning som ud fra samfundsøkonomiske kriterier skal være primærretning, og hvilken der skal være sekundær retning.
- Arbejde på at kapaciteten i sekundær retning kan øges op mod niveauet for primær retning.
- Udtage prøver af det eksisterende SK4-landkabel på dansk side for at få en bedre indikation af kablets tilstand for derigennem at kunne afgøre, om der er behov for yderligere tiltag. Når der udtages en prøve vil det medføre reduceret handelskapacitet i nogle uger."


Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.