Robust forsyning under renovering af Tyra-platform

Total E&P Danmark har i dag meddelt, at genstart af gasproduktion fra den renoverede Tyra platform i Nordsøen udsættes fra 1. juli 2022 til den 1. juni 2023. Energinet Gas TSO anser fortsat forsyningssituationen til Danmark som robust.

”Vi er nu godt et år inde i Tyra-genopbygningsperioden og kan konstatere, at forsyningssituationen i Danmark er stabil. De danske gaslagre er fyldt op og klar til at forsyne markedet til den kommende vinter. Markedsdeltagerne har allerede nu booket tilstrækkelig lager- og transportkapacitet til at kunne forsyne både Danmark og Sverige frem til 2022. Baseret på de positive erfaringer er vi overbeviste om, at markedet vil også reagere hensigtsmæssigt og booke lager- og transportkapacitet til at kunne forsyne Danmark og Sverige frem til juni 2023, hvor Tyra produktionen nu forventes at genstarte. Dertil kommer, at vi med Baltic Pipe-projektet fra oktober 2022 får en ny stor forsyningskilde til Danmark fra Norge, som yderligere vil forbedre forsyningssikkerheden i Danmark, også mens Tyra er under genopbygning. Endelig er Danmark med en stigende biogasproduktion oppe på, at knap 22 procent af gasforbruget kan dækkes med selvforsynet dansk grøn gas fra gasnettet allerede fra i år 2020, og biogasproduktionen vil også stige frem mod 2023,” siger Jeppe Danø, områdeleder i Energinet Gas TSO.
          
Energinet har for nyligt udgivet en vurdering af forsyningssituationen til Danmark under Tyra genopbygningen. Konklusionerne om en stabil forsyningssituation i denne vurdering kan videreføres til juni 2023. 

Danmark forsynes fra Tyskland, de danske gaslagre, mindre felter i Nordsøen samt dansk biogas. Tyskland er et centralt omdrejningspunkt for forsyning til de europæiske gasmarkeder og herunder Danmark/Sverige. De danske gaslagre er fyldte og har kapacitet til forsyning af Danmark og Sverige i vintrene. Biogasproduktionen er kraftigt stigende og spiller nu en vigtig rolle for forsyningssikkerheden i Danmark. Energinet har intensiveret arbejdet med at sikre forsyningssikkerhed og forebygge forsyningssvigt på gasmarkedet allerede fra 2017, hvor det stod klart, at Tyra-platformen skulle genopbygges. Denne forebyggende indsats forlænges nu til 2023.

 

KONTAKT

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.