vietnam1
Vedvarenede energi udgør i dag 4 procent af Vietnams elproduktion, men målet er 15 procent i 2030. Og for hver procentpoint grøn energi tager over, svarer det i runde tal til en CO2-reduktion på 20 mio. tons. Foto fra vietnamesisk tv.

Energinet hjælper Vietnam til store CO2-reduktioner

Hver gang Vietnam øger andelen af grøn elproduktion med ét procentpoint mod 2030 kan det ca. omregnes til, at landet reducerer sin CO2-udleding med 20 mio. tons om året. Det svarer til knap hele Danmarks ambitiøse 2030-mål. Præcise prognoser over vind og sol og simple, gennemskuelige markedsregler er vigtige grundelementer, som Energinet bidrager med.

Små tal og præcise detaljer kan være afgørende for at tage store grønne skridt fremad. De kan muliggøre en overgang til vind og sol, uden at kulkraftværker stadig kører i baggrunden for at dække et hastigt stigende elforbrug og sikre stabil forsyning.

Derfor har flere Energinet-eksperter de seneste år sammen med Energistyrelsen hjulpet Vietnam med at integrere mere og mere sol og vind. Og her er præcise prognoser afgørende – ikke bare for at sikre forsyningen, men også for at skabe store CO2-reduktioner.

- I Danmark har vi gennem årene oparbejdet stor ekspertise med ganske præcist at forudsige, hvor meget vores vindmøller og solceller producerer fra minut til minut og dermed effektivt balancere elsystemet, hvor strømmen produceres, som vinden blæser, og solen skinner, siger Peter Markussen, ansvarlig for Energinets internationale energirådgivning

1 procentpoint er lig 20 mio tons CO2
Undervejs har Energinets afdelinger for Styresystemer, Elsystemdriftsudvikling og KontrolCenter El hjulpet Vietnams Regulator (ERAV) og landets kontrolcenter, National Load Dispatch Center (NLDC), med at få meget bedre styr på produktionen fra vind og sol. Og her kan få minutter, detaljer og små procenter blive til CO2-reduktioner, der i dansk sammenhæng er store.

Vietnam har i dag ca. 4 procent vedvarende energi fra sol og vind i elsystemet. Det vietnamesiske styre vil frem mod 2030 øge den andel til 15 procent. Det skal ske samtidig med, at landets elforbrug årligt vil stige med ca. 10 procent på grund af økonomisk vækst og stigende levestandard. 


Vietnamesisk national tv har lavet en udsendelse om samarbejdet med Danmark.

For hver procentpoint andelen af grøn energi øges i 2030, kan det cirka omregnes til en reduktion i CO2-udledningen med 20 millioner tons årligt. Til sammenligning skal Danmark finde ca. 20 mio. tons for at kunne nå sit meget ambitiøse 2030-mål om 70%-reduktion af CO2-udledning herhjemme. 

Grønne globale fingeraftryk
- Samarbejdet med Vietnam er et godt eksempel på, hvordan vi i Energinet kan bruge vores erfaringer til at sætte fart på den globale grønne omstilling til gavn for klimaet og også være med til at fremme eksport af dansk energiteknologi og viden om integration af vedvarende energi. Her kan vi virkelig bidrage og hurtigt sætte meget markante, globale, grønne fingeraftryk, siger Peter Markussen.


Ud over at forbedre prognoser for sol og vind og få dem helt ind i hjertet af kontrolrummet, hjælper Energinet også på flere andre fronter. Samarbejdet har skabt rammerne for et enkelt og transparent elmarked, hvor det bliver lettere for markedsaktører at deltage og sælge de ydelser, der skal sikre balancen i elsystemet, og hvor der er klare og simple netregler for producenter, der vil tilsluttes nettet.  Det skaber konkurrence og lavere omkostninger til balancering af systemet. 

Fjerne tilbageholdenhed
Desuden er Energinets rådgivning med til at fjerne noget af den tilbageholdenhed, der kan være i lande, der skal indpasse mere og mere fluktuerende energi, bl.a. manglen på den inerti, som de store kraftværker typisk leverer. Det kommer også danske virksomheder til gavn som eksporterer energiteknologi eller investerer i f.eks. offshore vind i Vietnam. 


Energinet har som del af Energistyrelsens partnerskabsprogram støttet Vietnam siden 2017, og arbejdet med at planlægge en ny femårig aftale er netop gået i gang. 

 

KONTAKT

SE TV-UDSENDELSE

Den nationale vietnamesiske tv-station har lavet en udsendelse om landets indpasning af grøn energi og samarbejdet med Danmark, herunder den støtte som Energistyrelsen og Energinet yder.

Du finder udsendelsen her - en versionen med engelske undertekster

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.