martin-lervad-lundoe
Data er afgørende for, at ikke bare Danmark, men alle lande, kan skabe CO2-reduktioner og nå klimamålene. Derfor deler Energinet nu opskriften på den danske DataHub, så alle andre lande lettere kan lave deres egen, forklarer Martin Lervad Lundø, direktør i Energinets DataHub.

Energinet deler opskrift på DataHub med hele verden

Data er afgørende for, at vi når i mål med den grønne omstilling. Derfor deler Energinet nu opskriften på dataknudepunktet DataHub på open source-platform. Håbet er både, at alverdens it-eksperter vil være med til at videreudvikle DataHub, og at andre lande vil lave deres egne datahubber og dermed skabe grundlag for innovation og hurtig, effektiv og sikker omstilling.

Opskriften på Energinets nye datahub, “Green Energy Hub”, er netop blevet udgivet på open source-platformen GitHub. Dermed ligger de it-koder, som DataHub er bygget af, frit tilgængelig for alle.

Direktør i Energinet DataHub, Martin Lervad Lundø, håber både, at it-eksperter fra alle verdenshjørner vil forfine og videreudvikle systemet, og at andre lande med opskriften let vil kunne lave deres egne datahubber. 

"Vi ved, at der skal data til for at finde de smarte løsninger, som skal accelerere den grønne omstilling, så vi ikke bare herhjemme, men overalt når vores klimamål. Derfor er vi interesserede i, at flest mulig har en teknologi, som vi gennem årene har udviklet i den danske DataHub, og vi håber, at vores ”opskrift” på en DataHub kan inspirere hele Europa – måske endda hele verden", siger han.
 
Med “opskriften” får andre ikke blot anvisning på, hvordan man laver et dataknudepunkt, der kan opsamle alle oplysninger om husstande og virksomheders løbende elforbrug, men også at data indsamles på en god og sikker måde. Og mindst lige så vigtigt, at de kan deles på en god og sikker måde, som ikke kompromitterer den enkelte forbruger. 

Fælles udfordringer - fælles løsninger
Med open source-lanceringen tager Energinet hul på en helt ny måde at drive udviklingsprojekter og IT-drift. Det sker ud fra devisen, at det er meget smartere at løse de store, fælles udfordringer sammen. Det kan gøre en forskel på tværs af landegrænser og på tværs af sektorer.

Den nye DataHub er fra starten udviklet med cloud teknologi – Green Energy Hub er altså såkaldt Cloud Native. Det har den effekt, at udviklingen kan samskabes med hele verden. 

Den offentligt tilgængelige opskrift blev præsenteret på LF Energys Spring Summit. LF Energy Foundation er en organisation, som vil fremme globalt open source-samarbejde omkring udviklingen af grønne energisystemer. Open source-tilgangen handler om at skabe et globalt samarbejde, som kan sikre de bedste løsninger, og sikre at de bedste løsninger kommer hele verden rundt. 

Data er grundlag for innovation
Ikke bare i Danmark men overalt er data afgørende for at kunne spore, hvor energien kommer fra, og hvordan den bruges optimalt. Det er også data, der kan danne grundlag for nye services, produkter og forretningsmodeller - alt lige fra grønne elabonnementer og elbilbatterier, der oplader, når der er rigelig med vind og lave priser, til morgendagens løsninger, som ingen endnu har tænkt på.

"Vi ved, at der er stor interesse for at oprette datahubber i hele Europa, og nu har vi delt en opskrift på en DataHub, som ikke bare tillader, at man indsamler data, men også at man kan dele dem. Dermed håber vi, at vi kan sætte skub i klimatiltag, der både er langt større end dem, vi kan lave herhjemme, og samtidig sikrer, at hele verden får bedre mulighed for at lave de nye smarte løsninger, som også kan komme Danmark og danskerne til gode", siger Martin Lervad Lundø. 

KONTAKT

HVAD ER DATAHUB

Energinet driver den DataHub, hvor alle oplysninger om danske elkunders løbende forbrug, priser mv. er samlet i et centralt og uafhængigt dataknudepunkt. Alle 3,3 millioner danske elforbrugerne afregnes ud fra oplysningerne i DataHub, og DataHub sikrer konkurrence og lige vilkår for aktører på elmarkedet.

Forbrugerens data udleveres kun, hvis de selv giver samtykke til fx en elhandler, men i anonymiseret form kan de mange milliarder data om, hvor meget strøm vi bruger, hvornår osv. skabe grundlag for at nye produkter og services udvikles.  

Open source på GitHub

Energinets nye datahub Green Energy Hub blev onsdag udgivet på open source-platformen GitHub, hvor det er åbent for enhver at læse, bidrage til og bruge materialet. Grundlaget for Green Energy Hub er udviklet i samarbejde med Microsoft.
Energinet er et af de grundlæggende medlemmer af LF Energy Foundation, hvor man arbejder på at skabe et globalt open source samarbejde om de udfordringer, energisektoren står overfor i forbindelse med omstillingen til 100 procent grøn energi.
Udgivelsen af dokumentationen af den nye danske datahub blev annonceret til LF Energys Spring Summit, som fandt sted onsdag aften.

Find koden her

Udgivelsen af koden, dokumentationen og guides til at etablere en datahub kan findes her

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.