Nordic balancing model illustration
Single Price Model er det første skridt i Nordic Balancing Models lange række af projekter, som skal sikre balancering i fremtidens grønne elsystem.

Ny forbedret model for balanceafregning af alle nordiske balanceansvarlige aktører

Fra i dag, 1.november, indfører Energinet ny model for balanceafregning og understøtter dermed en forenklet og mere effektivt balanceafregning af de balanceansvarlige aktører i Danmark og i Norden. Det sker som det første led i en lang række markedsændringer under det fælles nordisk TSO-samarbejde, Nordic Balancing Model.

Energinet og de øvrige nordiske Transmission System Operatører, Statnett, Fingrid og Svenska kraftnät, har i dag, den 1. november 2021, indført ændringer til balanceafregningen, der vil gælde for alle balanceansvarlige aktører der opererer i Norden. 

Ændringerne forenkler og ensarter balanceafregningen, således at ubalancer, der opstår fra hhv. forbrugsenheder, produktionsenheder og handel, håndteres og afregnes ens. For mere information omkring de indførte ændringer, se denne nyhed på Energinets hjemmeside.  

Indførelsen af ændret balanceafregning har været en del at det nordiske projekt ”Single Price Model”, og idriftsættelsen den 1. november markerer, at en vigtig milepæl i Nordic Balancing Model (NBM) programmet, er opnået.

Nordic Balancing Model (NBM) er programmet, som de fire nordiske Transmission System Operatører (TSO) har etableret for at sikre, at balanceringen af det nordiske elsystem er rustet og parat til at muliggøre 2. halvleg af den grønne omstilling, hvor elsystemet bliver mere komplekst, med større markeder, nye produkter, flere bud samt flere udenlandskabler. Udover den øgende kompleksitet, overgår også de nordiske TSO’er fra maj 2023, til at balancere elnettet hvert kvarter, fremfor hver time, som i dag.

"Vi har store og komplekse ændringer foran os i Norden, derfor er det glædelig at se idriftsættelsen af Single Price Model i dag, og kunne levere en ændret balanceafregning. Denne ændringer lever op til fælles europæiske forpligtelser og sikrer bedre afregningsbetingelser for danske og nordiske aktører", siger Signe Horn Rosted, vicedirektør og leder af Forretning og Elmarked.

For mere information omkring NBM programmet, se NBMs hjemmeside

KONTAKT

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.