Flow Based ekstern parallel kørsel går i luften den 7. marts

Flow based kapacitetsberegning skal give elmarkedet mere præcise informationer om elnettet og dermed en bedre tilrettelæggelse af elproduktion og forbrug - og samlet set gerne samfundsøkonomisk gevinst.

De nordiske TSO'er og den nordiske RSC har i fællesskab besluttet at starte den eksterne parallelle kørsel (EPR) af den nordiske flow-baserede metode den 7. marts 2022. Flow Based metoden er en ny kapacitetsberegningsmetode, som har været under udvikling i en årrække. Sammenlignet med den nuværende metode, medfører Flow based en mere præcis repræsentation af elnettet i day ahead markedet. Det betyder, at elnettet kan udnyttes bedre og dermed en bedre tilrettelæggelse af produktion og allokering af el til forbrugerne. Samlet set skulle det gerne medføre en samfundsøkonomisk gevinst.

Metoden gælder for det nordiske elmarked og er godkendt af de nordiske energiregulatorer. Som led i overgangen fra den nuværende metode og til Flow based foretages en parallelkørsel mellem de faktiske pris-/mængdeberegninger og flow based pris-/mængdeberegninger. Formålet med parallelkørsel er dels at opnå en sikker drift af systemet, dels at markedsaktørerne opnår fortrolighed med den nye metode, inden flow based erstatter den nuværende metode i den daglige drift.

De nordiske TSO'er og det nordiske RSC arbejder tæt sammen med de nordiske NEMO'er for at færdiggøre forberedelsen af EPR.

Udgivelse af data og markedsrapporter

Under EPR vil de flowbaserede parametre blive beregnet og offentliggjort dagligt på JAO's publikationsværktøjs hjemmeside.

De første EPR markedssimuleringsresultater vil være tilgængelige på Nordic RSCs hjemmeside i slutningen af marts.

Markedsrapporterne for det interne parallelløb er også tilgængelige på ovenstående Nordic RSC hjemmeside.
 

KONTAKT

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.