Næste års liste med ikke-beskyttede gasforbrugere skal korrigeres

Energinet har brugt forkert beregningsgrundlag i den nyligt publicerede liste over ikke-beskyttede gasforbrugere i det kommende gasår, 1. oktober 2022 til 30. september 2023. Derfor ændrer to virksomheder status fra ”beskyttede” gasforbrugere til ”ikke-beskyttede” gasforbrugere, mens tre ”ikke-beskyttede” forbrugere bliver ”beskyttede”.

29. april offentliggjorde Energinet listen over, hvilke gasforbrugere der det kommende gasår er ”ikke-beskyttede” gasforbrugere og dermed ikke er sikret forsyning fra Energinets nødforsyningslager, hvis der opstår en alvorlig krise eller mangelsituation i gassystemet. I alt 75 gasforsyningssteder var på listen, som dækker perioden fra 1. oktober 2022 til 30. september 2023.

Energinet har imidlertid brugt et forkert beregningsgrundlag for listen, og derfor må to virksomheder, som blev kategoriseret som ”beskyttede” forbrugere, nu flyttes til kategorien af ”ikke-beskyttede” forbrugere. Modsat fjernes tre virksomheder fra listen over ”ikke-beskyttede” forbrugere.

”Det er meget beklageligt, at vi i en situation, hvor gasforsyningen nu er mere anspændt og naturligt påvirker de ikke-beskyttede forbrugeres forholdsregler, bruger et forkert beregningsgrundlag og dermed kategoriserer nogle gasforbrugere forkert i forhold til listen over “ikke-beskyttede” forbrugere”, siger Christian Meiniche Andersen, chefingeniør i Energinet.

Fejlen blev opdaget ved, at en gasforbrugende virksomhed rettede henvendelse til Energinet for at få afklaret, om virksomheden var beskyttet eller ikke-beskyttet. Listen er udarbejdet på baggrund af det seneste års oplysninger om gasforbrug, men burde være foretaget på baggrund af de seneste tre års oplysninger om gasforbrug.

De fem berørte virksomheder er blevet kontaktet direkte af Energinet.
 

KONTAKT

IKKE-BESKYTTEDE KUNDER

EU-lovgivning betyder, at ikke alle gaskunder er garanteret at få leveret gas, hvis der opstår en alvorlig forsyningskrise i gassystemet. Ved gasmangel reserveres gassen til beskyttede forbrugere, fx husholdninger og fjernvarmeværker, der bruger gas til opvarmning, og forbrugere med mindre gasforbrug

Hvert år udpeges de gasforbrugere, som vil være ikke-beskyttede for det kommende gasår, fra oktober til september. Udpegelsen foretages af Energinet og sker på baggrund af kriterier fastsat af Energistyrelsen.

29. april offentliggjorde Energinet, at 75 forbrugere det kommende gasår er på listen over ikke beskyttede kunder. Listen revideres nu til 74 forbrugere.

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.