Energinet indgår i nyt dansk partnerskab om innovation og erhvervsudvikling af energiøer

Ørsted, Siemens-Gamesa, DTU og Energinet går sammen med Bornholms Regionskommune, Bornholms Energi & Forsyning og Rønne Havn m.fl. om at etablere partnerskabet Baltic Energy Island på Bornholm. Målet er at skabe et globalt knudepunkt for innovation, test og erhvervsudvikling inden for grøn energi.

Når der lige nu etableres energiøer er det for at understøtte forsyningssikkerheden og sikre omstillingen til bæredygtige energiformer. Bornholm bliver det første sted i verden, hvor der etableres en energiø, der kan danne grundlag for den fremtidige udvikling af energiøer globalt. Det sker i 2030 med etablering af en havvindmøllepark med en vindkapacitet på 3 GW.
Partnerskabet går dog allerede nu sammen om at etablere den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island som en hub for innovation og udvikling af teknologier, der vil påvirke energisystemet i Østersøen og globalt.

I Baltic Energy Island vil partnerne arbejde inden for flere hovedområder - herunder udvikling af Østersøen som centrum for havvind og grøn transporthub - og anvendelse af Bornholm som testø for grøn energi. Partnerne vil etablere testmuligheder og udvikle teknologier til energiøer og Power-to-X. Et andet hovedområde er uddannelse af ingeniører og træning af virksomheder, så de kan blive en del af den grønne omstilling – og fortællingen om Bornholms transition; alt sammen med henblik på at hjælpe andre regioner og lande med transformationen af deres energisystem og samfund. Derudover etableres et vækst- og innovationshus, hvor læring fra test og udvikling anvendes i samarbejder mellem studerende og erhvervsliv med henblik på at skabe innovative og grønne forretningsmodeller.

Behovet for viden om og udvikling af vores energisystem er stort. Østersøen har et enormt potentiale for etablering af flere energiøer. Det afspejles i Baltic Sea Energy Security Summit, der afholdes på Bornholm den 30. august, hvor statsledere fra landene omkring Østersøen diskuterer, hvordan man kan sikre uafhængighed af russisk energi og samtidig sætte turbo på den grønne omstilling.

Store forventninger til Baltic Energy Island
Adgangen til grøn energi og til testmuligheder, der er skalerbare, er afgørende, når teknologiproducenter i fremtiden skal teste deres løsninger, og der er store forventninger til Baltic Energy Island. Samtidigt er fonden eminent gearet til at levere på de visioner, som følger af morgendagens topmøde Baltic Sea Energy Security Summit. Partnerne udtaler at:

”Østersøen rummer et stort uudnyttet potentiale for både grøn omstilling og dansk erhvervsliv. Med Bornholm som energiø og erhvervsfyrtårn skaber vi muligheden for at samarbejde om innovation og udvikling af de grønne energiteknologier, som skal ud at arbejde på det globale marked. Etablering af den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island er første spadestik i denne udvikling, hvor ambitionen er, at skabe et nationalt og internationalt knudepunkt for grøn energi, som allerede i det nye år vil udrulle de første projekter. Det er et arbejde, som vi i Ørsted ser frem til.”
- Ulrik Stridbæk, Chef for energiøkonomi, Ørsted

”Med Baltic Energy Island har vi en enestående chance for, at Bornholm bliver omdrejningspunkt for vindenergi i Østersøen og for at skabe testfaciliteter for grønne teknologier og erhvervsudvikling i relation til Energiø Bornholm.”
- Jacob Trøst, Borgmester, Bornholms Regionskommune

”Energiøer handler om at komme massivt op i skala og hurtighed. Og om at dele havvindens energi mellem lande, der vil hinanden det godt. De tekniske, markedsmæssige og regulatoriske nyskabelser, der skal til for at få energiøer til at lykkes, kræver massivt samarbejde mellem eksperter, virksomheder, myndigheder, borgere og mange flere. Med Baltic Energy Island får vi et sted, de kan mødes. Det er helt nødvendigt, og i Energinet glæder vi os til at være med.”
- Hanne Storm Edlefsen, Vicedirektør for energiøer hos Energinet.

”Vi har en enestående mulighed for at udvikle teknologier til fremtidens energisystem. Det kræver, at vi gør det sammen. Vi skal arbejde på tværs af sektorer, forskningsinstitutioner og landegrænser, og Baltic Energy Island bliver en stærk platform for det arbejde.”
- Anders Bjarklev, Rektor ved DTU.

”Som Bornholms eneste erhvervshavn får vi en central rolle i etableringen af energiøen.
Vi har som havn en målsætning om, at vi skal understøtte det bornholmske samfund til gavn for de bornholmske virksomheder. Derfor er det også vigtigt for os at være en del af Baltic Energy Island”.
- Lars Nordahl Lemvigh, CEO, Port of Roenne A/S.

”Etableringen af fonden markerer den foreløbige kulmination på arbejdet med at skabe et erhvervsfyrtårn i Østersøen, som sammen med stærke aktører skal være det sted, hvor vi skaber de nødvendige løsninger og forretningsmodeller for fremtidens energisystemer. Bornholms Energi & Forsyning har i en lang årrække være centrum for store banebrydende forsøgs- og udviklings-aktiviteter, og den rejse fortsætter nu med endnu større muskler, der sikrer, at Danmark beholder førertrøjen i den grønne omstilling.”
Claus M. Andersen, Adm. direktør, Bornholms Energi & Forsyning.

Partnerskabet Baltic Energy Island er dannet på basis af projektet ’Nationalt Center for Grøn Energi’, der blev etableret med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelse, Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Fond for Regional udvikling i 2021.

Læs mere her: We innovate the global energy system | Baltic Energy Island

Partnerkredsen består af følgende:

Bornholms Energi & Forsyning
Bornholms Regionskommune
Rønne Havn
Siemens-Gamesa
Ørsted
DTU
Energinet

Pressehenvendelser: Klaus Vesløv, VP Public Affairs BEOF
Mobil: 2020 15 12; email: kv@beof.dk

 

EU

 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.