Billede fra anlægsarbejdet på Fyn
Anlægsarbejde på Fyn

Baltic Pipe kan sættes i fuld drift en måned før planlagt

Det går så godt med at færdiggøre rørledningerne hen over Danmark, at idriftsættelse med fuld kapacitet nu kan fremskyndes til slutningen af november i stedet for 1. januar 2023, som det ellers var planlagt. Dele af det store byggeri er lidt forsinket, men Baltic Pipe går stadig i drift med delvis kapacitet fra 1. oktober.

Energinet har lørdag meddelt gasmarkedet, at gasrørledningen Baltic Pipe kan sættes i drift med fuld kapacitet allerede fra slutningen af november 2022, det vil sige en god måneds tid før planlagt.

Baltic Pipe-projektet har undervejs været ramt af flere, store udfordringer, blandt andet da Miljø-og Fødevareklagenævnet i maj 2021 underkendte Miljøstyrelsens miljøtilladelse, der blev udstedt i 2019. Dele af anlægsarbejdet lå herefter stille i ni måneder, indtil en ny miljøtilladelse blev givet i marts 2022.

Forsinkelsen betød, at Energinet herefter planlagde, at Baltic Pipe skulle sættes i drift med delvis kapacitet fra den 1. oktober 2022 og med fuld kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året fra 1. januar 2023.

”Vi har som alle andre også været ramt af Corona-pandemien og af den geopolitiske situation i Europa, ligesom dårligt vejr i perioder har ramt Baltic Pipe hårdt. Derfor er vi glade for at kunne oplyse, at en overvejende del af det kæmpestore projekt alligevel er færdigt og klar til brug. Faktisk er det på grund af en stor indsats af alle involverede gået hurtigere end forventet at lægge de resterende rørledninger i jorden. Derfor kan fuld idriftsættelse ske før tid,” siger Torben Brabo, Energinets direktør for Internationale Relationer.

Energinets del af det store projekt består af 105 kilometer rørledning i Nordsøen, cirka 210 kilometer rørledning i jorden hen over Danmark, en udvidelse af modtageterminalen i Nybro ved Varde og en ny kompressorstation ved Everdrup på Sydsjælland.

Store og komplekse anlæg

”Det er meget store og komplekse anlæg, vi bygger, ikke mindst i Everdrup og Nybro, og byggeriet alene gør det ikke. Når anlæggene står klar, skal de tryktestes, og vi skal blandt andet have el-, kontrol- og IT-systemer på plads, ligesom vi skal have de nødvendige ibrugtagningstilladelser. Udfordringer med de tekniske anlæg i Everdrup betyder, at idriftsættelse fra 1. oktober stadig bliver med delvis kapacitet og også mindre end tidligere beregnet. Mængden af gas vil løbende blive øget frem til fuld idriftsættelse i slutningen af november,” siger Torben Brabo.

Modtageterminalen i Vestjylland bliver ramt en forsinkelse på cirka en uges tid. Den skyldes, at nogle sikkerhedssystemer skal være på plads, inden anlægget kan tages i brug. Forsinkelsen betyder, at der ikke kommer norsk gas ind i Danmark via den nye terminal den første uge. Der er dog stadig tilgængelig gas, som kan sendes gennem Baltic Pipe.

Rørledninger ligger klar

Store dele af Baltic Pipe er nu færdiggjort. Rørledningerne i Nordsøen og i Lillebælt er tryktestet og har alle de nødvendige tilladelser til ibrugtagning. Gasrøret er desuden tryksat hele vejen ind til terminalen i Nybro.

På Sjælland er røret tryksat fra Storebælt til den nye kompressorstation i Everdrup og fra Everdrup til Faxe Ladeplads, hvorfra gassen skal sendes videre til Polen.

De sidste strækninger til lands – i Østjylland og på Vestfyn, hvor arbejdet lå stille i en længere periode – færdiggøres i oktober. Derefter testes de og er klar til fuld drift ultimo november 2022.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.