Arkivbillede fra Baltic Pipe på Sjælland
Her ses anlægsarbejdet på Baltic Pipe på Sjælland i 2020. Foto: Palle Peter Skov.

Baltic Pipe åbnes officielt af Polens præsident samt tre statsministre

Ved et internationalt arrangement på kompressorstationen i Goleniów nær Stettin i Polen bliver Baltic Pipe tirsdag officielt åbnet af Polens præsident samt statsministrene fra Danmark, Norge og Polen.

Arbejdet med gasrørledningen Baltic Pipe nærmer sig sin afslutning, og tirsdag den 27. september bliver Baltic Pipe officielt erklæret åben. Det foregår ved et internationalt arrangement på kompressorstationen i Goleniów nær Stettin i Polen.

Til stede er blandt andre Polens præsident Andrzej Duda samt den danske statsminister Mette Frederiksen, Polens statsminister Mateusz Morawiecki, den norske statsminister Jonas Gahr Støre

Sammen vil de fire dreje på en gashane og dermed symbolisere åbningen af Baltic Pipe, som er et samarbejde mellem Norge, Danmark og Polen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen deltager også i åbningsarrangementet sammen med sin polske kollega, klima- og energiminister Mateusz Berger.

Fra Energinet deltager adm. direktør Thomas Egebo og bestyrelsesformand Mogens Lykketoft.

Arrangementet markerer, at adskillige års forberedelser og anlægsarbejde på Baltic Pipe nu er tæt på at være afsluttet. Rørledningen gør det muligt at transportere norsk naturgas til Polen via Danmark og er afgørende for, at Polen kan få opfyldt et mangeårigt ønske om at blive uafhængig af russisk gas. Samtidig binder Baltic Pipe de europæiske energisystemer sammen, og adgang til flere forsyningskilder giver større forsyningssikkerhed.

Forundersøgelser i 2015

Energinet og det polske gastransmissionsselskab GAZ-SYSTEM fik i 2015 bevilget EU-midler til at begynde forundersøgelserne til en dansk-polsk forbindelse. I 2019 fik Baltic Pipe sin VVM-tilladelse, og anlægsarbejdet begyndte i slutningen af 2019.

Energinet har anlagt 105 kilometer gasrørledning i Nordsøen og 210 kilometer gasrørledning tværs over Danmark. Ved Everdrup på Sydøstsjælland er der opført en helt ny kompressorstation. Dertil kommer en udvidelse af modtageterminalen for gas i Nybro ved Varde,

Baltic Pipe får en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. 80 procent af kapaciteten er allerede solgt for de første 15 år med henblik på transit til Polen og Øst- og Centraleuropa.

Læs mere om Baltic Pipe her

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.