Gaz System-3504
Baltic Pipe blev tirsdag officielt erklæret for åben ved en pressekonference på kompressorstationen i Golienów nær Stettin i Polen. Blandt deltagerne var Polens præsident Andrzej Duda, den danske statsminister Mette Frederiksen, Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen og Polens statsminister Mateusz Morawiecki. Foto: GAZ-SYSTEM

Hanen er drejet til Baltic Pipe

Den polske præsident og statsministrene fra Danmark og Polen foretog tirsdag en symbolsk åbning af gasrørledningen Baltic Pipe, som forbinder Danmark, Polen og Norge.

 

Gasrørledningen Baltic Pipe blev tirsdag officielt erklæret for åben ved en pressekonference på kompressorstationen i Golienów nær Stettin i Polen. Polens præsident Andrzej Duda, den danske statsminister Mette Frederiksen og Polens statsminister Mateusz Morawiecki foretog den symbolske åbning ved at dreje på en gashane og give hinanden et håndtryk.

Til stede var også klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen samt den norske energi- og olieminister Terje Aasland. Åbningen blev foretaget under stor bevågenhed fra især polske medier.

”Det er en stor glæde for os i Energinet, at vi sammen med vores gode kolleger fra Gassco og GAZ-SYSTEM kan fejre, at der om ganske kort tid kan sendes gas fra Norge gennem Danmark til polske forbrugere. Baltic Pipe er en stor, fælles bedrift. Det har været et usædvanligt kompliceret anlægsarbejde, og vi er kun nået så langt, fordi alle involverede har samarbejdet om at nå målet og leveret en kæmpe indsats. Det viser, hvor meget vi kan i Europa, når vi samarbejder på tværs af landene,” udtaler Energinets administrerende direktør Thomas Egebo.

På spørgsmål fra medierne forsikrede Thomas Egebo, at Energinet koncentrerer sig om at få kapaciteten i Baltic Pipe skaleret op til det maksimale niveau, nemlig 10 milliarder kubikmeter om året. Baltic Pipe går i drift 1. oktober med reduceret kapacitet og vil frem til slutningen af november gradvist øge kapaciteten til det maksimale, som er 10 milliarder kubikmeter om året. 

Forundersøgelser i 2015
Energinet og det polske gastransmissionsselskab GAZ-SYSTEM fik i 2015 bevilget EU-midler til at begynde forundersøgelserne til en dansk-polsk forbindelse. I 2019 fik Baltic Pipe sin VVM-tilladelse, og anlægsarbejdet begyndte i slutningen af 2019.

Energinet har anlagt 105 kilometer gasrørledning i Nordsøen og 210 kilometer gasrørledning tværs over Danmark. Ved Everdrup på Sydøstsjælland er der opført en helt ny kompressorstation. Dertil kommer en udvidelse af modtageterminalen for gas i Nybro ved Varde,

Baltic Pipe får en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. 80 procent af kapaciteten er allerede solgt for de første 15 år med henblik på transit til Polen og Øst- og Centraleuropa.

Læs mere om Baltic Pipe her

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.