Energinet sænker beredskabsniveauet i energisektoren

Efter en måned på beredskabsniveau orange – det næsthøjeste niveau – sænker Energinet beredskabsniveauet i energisektoren til gul.

I dag, den 31. oktober, har Energinet meldt ud til el- og gassektoren, at beredskabsniveauet sænkes en tak, fra orange til gul. Det betyder, at beredskabet fortsat er forhøjet, og at Energinet og selskaberne i el- og gassektoren skal kunne opretholde dette beredskabsniveau i måneder..

El- og gasvirksomheder kan skrue lidt ned for de ekstra foranstaltninger, som for godt en måned siden blev implementeret for at øge sikkerheden på f.eks. anlæg, bygninger og installationer, men skal fortsat holde et skærpet opmærksomhedsniveau..

Dengang, den 27. september, hævede Energinet - som ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem - sektorberedskabsniveauet i el- og gassektoren. Niveauet blev hævet til orange, som er det næsthøjeste beredskabsniveau. Det skete som reaktion på sabotagen mod Nordstream 1 og Nordstream 2 i Østersøen.

Konkret betød det blandt andet, at kravene til adgang til el- og gasanlæg blev skærpet, og overvågningen af anlæggene blev intensiveret. De konkrete tiltag varierer fra anlæg til anlæg, og af sikkerhedsårsager kommunikeres de ikke offentligt.

Fem niveauer
Beredskabsniveauet i energisektoren kan hæves og sænkes i kortere eller længere perioder i forhold til trusselsbilledet. Det sker efter en vurdering fra de relevante myndigheder. Og nu er vurderingen, at niveauet kan sænkes fra orange til gul. 

Det er dog vigtigt at understrege, at gult niveau stadig er et højt niveau, og at man i sektoren stadig er årvågen, hvad angår sikkerhed på anlæg og bygninger.

Sektorberedskabsniveauet har fem trin i den danske el- og gassektor:

Det laveste niveau er hvid, som gælder i en normalsituation.
24. februar blev beredskabsniveauerne hævet til næste niveau, grøn, i elsektoren og tredjehøjeste niveau, gul, i gassektoren pga. forsyningskrisen efter Ruslands invasion i Ukraine. 
Tirsdag den 27. september blev beredskabet hævet til næsthøjeste niveau, orange, for både el- og gassektoren.
Højeste niveau på skalaen er rød.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.