Energinet offentliggør ny liste over ikke-beskyttede gaskunder

For at kunne sikre gasforsyning til sårbare gasforbrugere, fx husstande og varmeværker, i tilfælde af en alvorlig gasforsyningskrise, skal det samlede gasforbrug kunne reduceres. Energinet offentliggør hvert år en ny liste med ikke-beskyttede gaskunder på baggrund af regler fastsat af Energistyrelsen og fælleseuropæiske regler om forsyningssikkerhed.

Energinet offentliggør nu listen over ikke-beskyttede gaskunder for det kommende gasår, 1. oktober 2023 til 30. september 2024.

Listen tæller de største gasforbrugende virksomheder herhjemme og er udpeget af Energinet på baggrund af regler fastsat af Energistyrelsen og fælleseuropæiske regler, der skal beskytte de mest sårbare gasforbrugere i Europa, fx husstande og varmeværker, i tilfælde af en alvorlig forsyningskrise.

I alt er 86 forbrugssteder på listen over ikke-beskyttede kunder det kommende gasår. Til sammenligning er der på den gældende 2022-2023-liste 72 forbrugssteder, der er ikke-beskyttede.

Stigningen i antallet af forbrugssteder på listen skyldes, at kubikmetergrænsen det kommende gasår falder fra nuværende 2,3 mio. m³ per år til 2,0 mio. m³ per år. Kubikmetergrænsen sættes lavere, da det samlede danske gasforbrug falder, hvilket resulterer i, at der skal flere mindre forbrugssteder til at dække den ikke-
beskyttede gasmængde.

I forhold til den nuværende liste, skifter 15 forbrugssteder status fra beskyttede forbrugere til ikke-beskyttet, og 1 forbrugssted skifter status fra ikke-beskyttet til beskyttet.

Det har aldrig tidligere været nødvendig for Energinet eller danske myndigheder at aktivere listen med ikke-beskyttede gaskunder.

Skulle en alvorlig gasforsyningskrise indtræffe, og kriseniveauet ”Emergency” på den fælles europæiske kriseskala erklæres i det danske gassystem, er ikke-beskyttede kunder ikke garanteret at få dækket deres gasbehov. Emergency betyder ikke automatisk, at ikke-beskyttede kunder mister gasforsyning, men giver muligheden for, at det kan ske hos dele af eller alle de ikke-beskyttede kunder i løbet af 72 timer.


Læs mere om hvad det vil sige at være en ikke-beskyttet kunde og find listen på følgende side: Ikke-beskyttede kunder.

Læs desuden mere om reglerne bag den danske gasforsyningssikkerhedsmodel.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.