Der kan opstå meget farlige situationer, hvis en mast bliver påkørt og vælter - livsfarlig højspænding, markbrand mm. Foto: Energinet

Pas på soklerne og masterne, når I er i marken

Der sker hvert år mange skader på højspændingsmaster og de fundamenter, der bærer dem. Energinet opfordrer landmænd til at holde god afstand og sørge for at GPS-styrede maskiner ved, hvor mastesoklerne står.

På seks år har Energinet registreret 141 skader på højspændingsmaster og de sokler, der rundt om i landet bærer master og elledninger.

”Vi er jo ikke i marken og overvåger fundamenterne dag og nat, så vi kan ikke altid sige, hvad der har ramt soklerne, og hvad der præcist er årsag til skaderne. Vi kan dog i flere tilfælde se, at der er malingrester på soklerne, og det får os til at konkludere, at de er ramt af en landbrugsmaskine, der er kommet for tæt på,” siger Laith Issa, driftsleder i afdelingen for Anlægssikkerhed i Energinet.


Et stykke af den betonsokkel, der bærer elmasten, er forsvundet.

I værste tilfælde er en højspændingsmast blevet så skadet, at Energinet var nødt til at tage højspændingslinjen ud af drift for at sikre mod kortslutning, markbrand eller lign.
Det koster ikke bare samfundet penge at reparere de mange skader, det koster også, når elforbindelser må tages ud af drift.

Og i værste tilfælde kan påkørsler af sokler og højspændingsmaster medføre personskade eller gå ud over danskernes forsyningssikkerhed.

”Vi skal for alt i verden undgå, at nogen kommer til skade, eller at strømmen går. Derfor opfordrer vi alle, der kører på markerne, til at holde god afstand samt kode koordinater ind på landbrugsmaskinernes GPS – de bør kodes ind, så maskinerne holder mindst fem meters afstand, ” siger Laith Issa.


Masten er beskadiget, og det svækker hele konstruktionen.

Energinet vil fremover i højere grad søge erstatning, når der konstateres skade på fundamenterne, forklarer Laith Issa. Men allerbedst er naturligvis, at skaderne helt undgås, understreger han.

”Der kommer nok flere og flere GPS-styrede maskiner og kraftigere maskiner, og vi frygter, at der i fremtiden kommer endnu flere påkørsler af sokler og større skader. Landmændene er altid velkomne til at kontakte os, hvis de er i tvivl om noget, eller der er noget, vi sammen kan gøre, så vi i undgår påkørsler – både af hensyn til samfundets udgifter og forsyningssikkerhed, men også af hensyn til landmændenes egen sikkerhed og udgifter til reparation af deres maskiner, ” siger Laith Issa.


Bolten er bøjet og masten dermed mere usikker.

Kontakt

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.