Gas Storage Denmark har underskrevet de første kontrakter på CO2-lagerkapacitet på land.

Vigtigt skridt mod målet om at lagre CO2 i undergrunden under Stenlille, hvor Energinet-selskabet Gas Storage Denmark (GSD) i årtier har lagret naturgas. Projekt kan bidrage med erfaringer og viden om CO2 lagring, som skal være et vigtigt element i indfrielsen af de danske klimapolitiske mål.

I perioden 25. oktober – 24. november 2023 kunne interesserede deltage i det første udbud af CO2-lagring på land i Danmark under CO2RYLUS-projektet, som er et projekt, der skal gøre det muligt at demonstrere hele værdikæden for CO2-lagring på land – fra fangst af CO2 over transport til permanent lagring i undergrunden i Stenlille, hvor GSD har mere end 30 års erfaring med sikker naturgaslagring. Projektet skal generere ny viden til den danske CCS-sektor.

’Der var stor interesse for udbuddet, hvilket resulterede i, at vi nu har indgået kontrakter med både nationale og internationale tilbudsgivere. Den samlede lagerkapacitet, som er blevet tildelt i udbudsrunden, er på 1,77 mio. ton CO2 over en 10-årig periode, hvilket svarer til 88 % af den udbudte mængde på 2 mio. ton, og det må siges at være en rigtig god start for projektet.’ udtaler GSD's administrerende direktør Martin Christensen.

GSD er med underskrivningen af kontrakterne kommet et stort skridt nærmere målet om at injicere og lagre den første CO2 allerede 1. april 2026. Næste skridt i processen er nu at sikre forudsætningerne for en endelig realisering af projektet, hvilket blandt andet inkluderer at GSD skal afklare diverse forbehold, samt opnå de nødvendige tilladelser fra myndigheder, herunder licensen til lagring af CO2 i Stenlille, som forventes udbudt af Energistyrelsen inden udgangen af året.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.