De sidste svejsninger er udført, og den nye gasrørledning er gået i drift.

Ny gasledning på Vestfyn er gået i drift før planlagt

Omlægningen af 27 kilometer naturgasledning mellem Nr. Aaby og Odense Vest er forløbet rigtig godt på trods af en stram tidsplan. I 2024 fortsætter projektet – den gamle gasledning skal tages op.

Den nye gasrørledning på Vestfyn er netop gået i drift. Energinet har omlagt 27 kilometer naturgasledning mellem Nr. Aaby og Odense Vest, fordi den gamle gasledning ligger i vejen for den nye højhastighedsjernbane.

”Alle i projektet har ydet en fabelagtig indsats. Vi er gået i drift før planlagt på trods af en olympisk tidsplan, hvor alle var i tvivl, om det kunne lykkes,” siger projektleder Jakob Kjær.

Gravearbejdet til projektet gik i gang i begyndelsen af februar, og i begyndelsen af juni var halvdelen af rørene i jorden. Det var mere end to måneder før planlagt. Alle rør var lagt i jorden i slutningen af august.

”Alt i alt betegner vi projektet som en succes, selv om der også har været udfordringer undervejs. 70 procent af rørstykkerne er koldbukket, fordi det ikke var muligt at lægge rørene i lige linjer. Der var flere hensyn at tage til omgivelserne, end dengang den gamle rørledning blev lagt. Vi har også været ramt af de store mængder regn, som blandt andet betyder, at vi ikke kan blive færdige med at reetablere jorden og levere den tilbage til lodsejerne her i vinter – det må vente til foråret,” siger Jakob Kjær.

Efter selve rørlægningen fulgte arbejdet med trykprøver af ledningen, og de sidste svejsninger skulle udføres. Fredag den 1. december blev der sat gas på hele strækningen.

Foruden selve gasrørledningen omfatter projektet nye stationer til at afspærre gassen samt til at rense og måle kvaliteten af gassen.

Projektet på Vestfyn har haft en strategisk fordel ved at ligge i kølvandet på det store gasrørledningsprojekt Baltic Pipe. Erfaringerne herfra er taget med ind i det fynske projekt.

”På samme måde vil vi udnytte vores nye erfaringer, når vi næste år skal fortsætte arbejdet og fjerne den gamle gasrørledning,” siger Jakob Kjær.

Arbejdet med at tage den gamle rørledning op begynder i marts 2024 og skal være afsluttet i juli 2024.

Vejdirektoratet er bygherre på projektet.

Kontakt

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.