Energinet offentliggør ny liste over ikke-beskyttede gaskunder

For at kunne sikre gasforsyning til sårbare gasforbrugere, fx husstande og varmeværker, i tilfælde af en alvorlig gasforsyningskrise, skal det samlede gasforbrug kunne reduceres. Energinet offentliggør hvert år en ny liste med ikke-beskyttede gaskunder på baggrund af regler fastsat af Energistyrelsen og fælleseuropæiske regler om forsyningssikkerhed.

Energinet offentliggør i dag listen over ikke-beskyttede gaskunder for det kommende gasår, 1. oktober 2024 til 30. september 2025.

Listen tæller de største gasforbrugende virksomheder herhjemme og er udarbejdet af Energinet på baggrund af regler fastsat af Energistyrelsen og fælleseuropæiske regler, der skal beskytte de mest sårbare gasforbrugere i Europa, fx husstande og varmeværker, i tilfælde af en alvorlig forsyningskrise.

I alt er 176 aftagesteder på listen over ikke-beskyttede kunder det kommende gasår.

Listen over ikke-beskyttede kunder er væsentligt længere end tidligere år. Årsagen er, at kubikmetergrænsen det kommende gasår falder fra nuværende 2 mio. m³ per år til 0,7 mio. m³ per år. Kubikmetergrænsen sættes lavere, da det samlede behov til den ikke-beskyttede årsmængde stort set er uændret ift. forrige år, samtidig med at nogle kunder med stort forbrug har reduceret eller stoppet deres gasforbrug. Der skal således flere mindre aftagesteder til at dække den ikke-beskyttede gasmængde.

Det har aldrig tidligere været nødvendig for Energinet eller danske myndigheder at aktivere listen med ikke-beskyttede gaskunder.

Skulle en alvorlig gasforsyningskrise indtræffe, og kriseniveauet ”Emergency” på den fælleseuropæiske kriseskala erklæres i det danske gassystem, er ikke-beskyttede kunder ikke garanteret at få dækket deres gasbehov. Emergency betyder ikke automatisk, at ikke-beskyttede kunder mister gasforsyning, men giver muligheden for at det kan ske i løbet af 72 timer.

Kontakt

LÆS MERE

Læs mere om hvad det vil sige at være en "ikke-beskyttet kunde" og find listen på følgende side: Ikke-beskyttede kunder.

Læs desuden mere om reglerne bag den danske gasforsyningssikkerhedsmodel.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.