Energinet afslutter naturgasprojekt på Vestfyn

Naturgasledningen er omlagt mellem Nr. Aaby og Odense Vest, og nu er 14 kilometer af den gamle gasledning taget op. Gasledningen er omlagt for at give plads til den nye elektrificerede jernbane.

Naturgasprojektet på Vestfyn er nu så godt som afsluttet. Energinet har omlagt naturgasledningen mellem Nr. Aaby og Odense Vest, i alt 27 kilometer, og den nye naturgasledning gik i drift i december 2023.

Næste skridt var at tage dele af den gamle naturgasledning op, i alt knap 14 kilometer. Det arbejde er nu afsluttet, og jorden kan overdrages til lodsejerne og til Vejdirektoratet. Vejdirektoratet skal overtage dele af strækningen for at anlægge en ny, dobbeltsporet og elektrificeret jernbane til højhastighedstog.

”Alle rørene er taget op, og vi har reetableret arealerne de steder, hvor det var aftalt. Vi mangler kun at fjerne linjeventilstationen i Nr. Aaby, og det bliver klaret inden længe. Arbejdet er udført i en meget våd periode, og alligevel er vi færdige til tiden. Vi fik egentlig forlænget fristen til midt i august, men vi er i hvert fald færdige inden 1. august,” siger byggepladsleder Ralph Quitzau.



Smart metode til optagning af rør
Optagningen af rørene er foregået på den måde, at røret er skåret over med skærebrænder for hver 12 meter. Derefter har en maskine kunnet tage det op af jorden.

”Entreprenøren Munck udviklede en meget smart metode, hvor rørene kun delvist fritlægges ved overskæringsstedet. Sug i røret fører røgen væk fra arbejdsstedet. Det er intet mindre end genialt, for det er både hurtigt og omkostningseffektivt. Vi undgik dybe udgravninger for hver 12 meter med tilhørende grundvandssænkning, og vi undgik, at vi skulle have en mand ned i udgravningerne samt stiger og trapper i hver udgravning. Overskæringen kunne foregå ved, at entreprenøren kunne stå oven på røret og skære det,” siger projektleder Jakob Kjær.



Materialer genanvendes
De knap 14 kilometer rør, som er taget op af jorden, er sendt til en produkthandel, hvor de bliver smeltet om, så materialerne kan genanvendes.

Vestfyns-projektet har haft hovedkvarter og central rørlagerplads på en nedlagt landejendom på Store Landevej i Ejby.

Arealet ud mod landevejen har været brugt som rørlagerplads, men alle rørene er nu væk. Snart vil der ligge materialer til jernbanen på pladsen, for Vejdirektoratet vil også bruge gården som hovedkvarter for jernbaneprojektet.

Sparet penge
”Energinet har sparet mange penge til kontorer, fordi vi kunne bruge gården, som alligevel var totaleksproprieret til jernbanen. Samtidig har vi skånet lokalbefolkningen for at anlægge rørlagerpladser langs strækningen, fordi vi har samlet rørene ét sted og kørt dem ud efterhånden, som vi skulle bruge dem. Derved har vi ikke brugt penge på at ekspropriere jord, anlægge rørlagerpladser med grus og til sidst reetablere jorden igen,” siger Jakob Kjær og tilføjer:

”Det har været et supergodt projekt, som er gennemført til tiden og under budget. Vi har haft et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med Vejdirektoratet. Vi har for eksempel kunnet aftale at aflevere jorden til jernbanen i den form, de kan leve med. Der er jo ingen grund til at glatte jorden, hvis det ikke er nødvendigt,” siger Jakob Kjær.

Kontakter

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.