KLIPPEØEN BLIVER VERDENS FØRSTE ENERGIØ

Bornholm bliver verdens første energiø. Nye tekniske løsninger for grøn energi skal udvikles på klippeøen i Østersøen, og herfra skal den grønne omstilling brede sig ud over landets grænser.

Læs mere om energiø Bornholm

PUBLICERET 12.04.2022

Som energiø skal Bornholm lægge hav til store vindmøller og land til et stort transformeranlæg. Nye teknologiske løsninger skal udvikles og kan danne forbillede andre steder. Og ren, grøn energi fra vindmøller skal sendes fra Bornholm til Sjælland og ud i Europa.

Grøn strøm til stikkontakterne
Fra bornholmerne har det været et stort ønske, at de til gengæld får del i den grønne strøm, og Energinet har lovet at arbejde hen imod sådan en løsning. ”Det er et stort og naturligt ønske fra bornholmerne, at når vi bygger en energiø så at sige i deres baghave, vil de også gerne have grøn strøm fra øen ud i deres stikkontakter. Det ønske vil vi gerne efterkomme,” siger Kim Søgaard Mikkelsen, der er Energinets projektleder for Energiø Bornholm.

Fremtidens løsninger
At bygge energiøer er i sig selv komplekst og kræver, at mange kloge hoveder sætter sig sammen og tænker nyt. Men det bliver også første gang i verden, at et stort jævnstrømsanlæg – energiøen – kobles sammen med et lille vekselstrømsnet – Bornholms elnet. Dermed kan Bornholm gå foran i den teknologiske udvikling – en udvikling, som kan blive bragt i spil andre steder i verden. På Bornholm er forventningen også, at den nye status som energiø kan danne grundlag for nye jobs, uddannelsesaktiviteter og ligefrem energiturisme.

”Vi er med til at finde fremtidens løsninger for grøn energi, og det kan kaste en masse positive effekter af sig, for eksempel i forhold til interesse for Bornholm ude i verden,” siger Claus M. Andersen, administrerende direktør for Bornholms Energi og Forsyning.

Godt for Bornholm
Han er én af dem, der glæder sig over, at Energinet vil arbejde for at koble Bornholm på den grønne strøm. ”Det er godt for Bornholm, for det vil øge forsyningssikkerheden og kaste en masse muligheder af sig. Vi vil for eksempel kunne tiltrække energitunge virksomheder til Bornholm eller få Power-to-X-produktion. Jeg er helt overbevist om, at det vil være med til at sikre, at virksomheder kigger på Bornholm,” siger Claus M. Andersen.

Professor Jacob Østergaard, leder af Center for Electric Power and Energy på DTU, er enig: ”Hvis vi som de første får erfaringerne herhjemme og kan gå ud i verden og implementere nye løsninger, er der et kæmpe forretningspotentiale. Det er virkelig big business og en supermulighed for Danmark og den danske vindmøllebranche,” siger han.

Visualisering af energiø Bornholm

Sandkassen bliver udvidet
Han peger på, at Bornholm med sin unikke status som afgrænset elnet i en årrække har været laboratorium for forskning og udvikling, blandt andet i hvordan man skaber fleksibelt elforbrug, der passer til vind og sol. Projekter, som Jacob Østergaard og DTU også har været tæt involveret i og som løbende har fået alverden til kigge mod Bornholm. ”Og vi udvider nu den ’sandkasse’, som Bornholm er for fremtidens løsninger,” siger han.

På Bornholm vil omverdenen – i modsætning til energiøen i Nordsøen – få mulighed for at følge opbygningen af en energiø på tætteste hold. ”Det kan blive en fantastisk case. En ting er, at vi kan
beregne på papir og simulere i modeller, men der skal altså laves rigtige tests, inden det skal gøres i 10 GW-skala 80 km ude i Nordsøen. Det skal afprøves eksperimentelt, og derfor er Bornholm så unik,” siger Jacob Østergaard.

Kontakt os

Hanne Storm Edlefsen

" Med energiøerne sætter vi fart på den grønne omstilling. I 2022 begynder vi for alvor at forberede de store anlæg på land - og det bliver super spændende at se de store tanker blive en realitet. "

Hanne Storm Edlefsen
Vicedirektør for Energiøer, Energinet

Energiø Bornholm

Energiø Bornholm vil kunne producere 2GW strøm, svarende til op mod to millioner husstandes forbrug. Der er mulighed for at udvide havvindmølleparken til 3GW, men det kræver en ny politisk beslutning. På land skal Bornholm lægge jord til et transformeranlæg. Energinet har udpeget et muligt areal til højspændingsstationen, som undersøges i løbet af 2022.

I slutningen af 2021 underskrev Energinet en aftale med den tyske transmissionssystemoperatør 50 Hertz om at samarbejde om en mulig forbindelse til Tyskland.

Energiø nordsøen

Én energiø skal placeres i Nordsøen i form af en inddæmmet ø med en kapacitet på mindst 3GW i 2030 og plads til mindst 10GW på sigt. I slutningen af 2021 underskrev Energinet en samarbejdsaftale med den belgiske transmissionssystemoperatør Elia om at samarbejde om en mulig forbindelse til Belgien.

Bliv klogere på energiøer på www.energinet.dk/energioer

ABONNER PÅ AKTUELLE TEMAER

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.