Informationsmøde om Energinets eltariffer 2025

På mødet vil Energinet forklare baggrunden for tariffernes niveau i 2025 

Energinet ønsker med informationsmødet at give størst mulig transparens om de forventede fremtidige eltariffer samt belyse de store usikkerheder, der er forbundet hermed.


Størstedelen af Energinets elrelaterede omkostninger betales i 2025 fortsat af elforbrugerne via net- og systemtariffer samt abonnementsbetaling. Energinet har med indførelsen af producentbetalingsmetoden sikret, at forbrugerne ikke står alene med betalingen til det kollektive net. Elproducenter dækker nu og fremadrettet i højere grad egne omkostninger til udbygning af elnettet.


Tarifudviklingen forventes fremadrettet primært at blive påvirket af stigende aktivitetsniveau; behov for infrastrukturinvesteringer, nye driftsopgaver og balancering af elsystemet i den grønne omstilling – forhold som alle medvirker til stigende omkostninger for Energinet. Andre faktorer omfatter større anlægsmasse, øget behov for reinvesteringer, flere IT-projekter samt ny økonomisk regulering, som kræver større egenkapital.


Elforbruget forventes også at stige; men det er stadig usikkert, hvornår et stigende elforbrug fra elektrificering af andre energisektorer sætter ind og bidrager betydeligt til omkostningsdækningen.
Tariffremskrivningen er baseret på det nuværende tarifdesign, der inkluderer en abonnementsbetaling for alle forbrugere, og en tarifreduktion i systemtariffen for de største elforbrugere. I 2025 opkræves nettariffen fortsat som en energitarif (øre/kWh), der er ens for alle forbrugte kilowatt-timer. Først fra 2026 forventer Energinet, at nettariffen for de TSO-tilsluttede systembrugere opkræves som en kapacitetstarif (DKK/MW).

Læs mere om tarifferne i nyheden:
Grøn omstilling og et aldrende elnet giver stigende tariffer.

Tilmeldingsfrist
19. september 2024 kl. 14.00
Dato
19. september 2024
Tid
Kl. 14.30-15.15
Sted
Online møde via Microsoft Teams.
Du modtager link efter tilmelding.

Kontakt

ABONNER PÅ ARRANGEMENTER

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.