Webinar om energiøer: Ny undersøgelse dokumenterer store gevinster for Europa

Energinet har siden 2017 arbejdet sammen med hollandske og tyske kolleger i konsortiet North Sea Wind Power Hub om at kortlægge tekniske, markedsmæssige og regulatoriske løsninger for energiøer i Nordsøen.
Konsortiet aflægger snart rapport over deres samlede arbejde til gavn for udviklere, forskere, transmissionsoperatører og politiske beslutningstagere i EU og de europæiske lande. Dem, der sammen kan få storskala havvind til at ske.

I samarbejde med konsortiet har de anerkendte danske eksperter i EA Energianalyse udarbejdet en scenarie-rapport om energiøers betydning for høst af storskala havvind. Rapporten er baseret på markedssimuleringer og europæiske målsætninger for grøn omstilling og for opfyldelse af Parisaftalen.

Energinet inviterer alle interesserede til online webinar d. 18. juni kl. 10:30 - 11:30.

Ovenpå North Sea Wind Powers øvrige arbejde giver rapporten den hidtil klareste og mest velunderbyggede dokumentation for, at energiøer er en tæt på uomgængelig vej at gå, når 300 GW havvind skal høstes i Nordsøen inden 2050.
Rapporten har håndfaste bud på de gevinster, som en udvikling med energiøer vil medføre sammenholdt med en udvikling uden energiøer, og dermed en udvikling uden et formasket jævnstrømsnet på havet.
De håndfaste gevinster handler om klima, økonomi, forsyningssikkerhed og effektivitet (mindre infrastruktur på havet og på land end ellers).

Energinet inviterer alle interesserede til online webinar d. 18. juni kl. 10:30 - 11:30.

På webinaret løfter vi sløret for rapportens resultater, maner det store billede af energiøerne i Nordsøen frem og fortæller om konsortiets anbefalinger til beslutningstagere.

Program:

  • Hanne Storm Edlefsen, Direktør for Energiøerne, gennemgår og præsentere de vigtigste gevinster af Energiøer og Energinets opgave fremadrettet.
  • Senioringeniør Martin Hartvig giver det forkomede overblik over i den fascinerednde fortælling om energiøers vigtige rolle i fremtidens energisystem - og dykker ned i et par detaljer undervejs.
  • Chief Programme Manager Anders Grønbech præsenterer de væsentligste anbefalinger til europæiske og nationale beslutningstagere.

Se webinaret her

 

Spørgsmål - Svar

Hvad er inkluderet i beregningerne angående økonomien i systemet?

Alt infrastruktur, både onshore of offshore, samt al produktion, lagring og konvertering medtages i beregningerne. Hvis du vil vide mere om antagelserne i analysen, kan du læse her: https://zenodo.org/records/10101328

Er omkostningerne til at sikre dynamisk stabilitet i offshore elsystemet medtaget i simuleringen?

Day ahead markedet modelleres i hele systemet offshore og onshore, for at matche produktion af el og brint med forbruget af samme gennem infrastruktur. Det betyder, at omkostninger, såsom systemydelser mv. ikke er inkluderet i sådanne energisystemmodeller.

Forventer i, at et elektrolyseanlæg skal kunne lave "peak saving", altså optage overskudsenergi fra vind og sol? Er det økonomisk bæredygtigt at bygge elektrolyseanlæg, som i dagligdagen kun skal køre med en meget reduceret udnyttelsesgrad?

Vi har ikke holdninger til hvordan elektrolyse skal operere. Systemet optimerer årlige systemomkostningerne gennem blandt andet dispatch af alle anlæg. Det giver drift af elektrolyse, der betyder, at elektrolyse især kører, når der er mere elproduktion end der er efterspørgsel. Modellen finder, at elektrolyse etableres med meget forskellig systemdrift, afhængigt af hvordan det er placeret.

Hvad mener i helt specifikt med intensiveret internationalt samarbejde? Og hvordan mener i, at man løser udfordringerne med ’fair financing’?

For at lykkes med Energiøer (både i Danmark og i udlandet) kræves international koordinering i en ny skala. Dette indebærer aktivt samarbejde omkring udviklingen af tekniske setup og markedsmodeller på tværs af landegrænser. Analysen og erfaringerne viser, at dette både gør udviklingen af energiø-konceptet billigere og mere robust, samtidig med at det er nødvendigt for at opfylde både danske og europæiske klimamålsætninger.

Fair financing indebærer, at de omkostninger, der er forbundet med udvikling, konstruktion, drift og vedligeholdelse af offshore vindforbindelser og energiøer, fordeles retfærdigt mellem relevante aktører, der drager nytte af teknologien. For at imødekomme udfordringerne med fair financing anbefales et fælles europæisk framework, hvor relevante lande indgår i dialog omkring omkostningsfordeling, risikoallokering, lige konkurrencevilkår og internationale aftaler, der sikrer, at alle parter bidrager.

 

Hvad er Energinets rolle i initiativet Baltic Energy Island?

Energinet samarbejder med Baltic Energy Island om relevante aktiviteter for udviklingen af Energiø Bornholm og energiøer i det hele taget, men er ikke betalende partner i fonden bag.

Tilmeldingsfrist
17. juni 2024 kl. 23.30
Dato
18. juni 2024
Tid
Kl. 10.30-11.30
Sted
Online webinar
Du modtager link efter tilmelding.

Kontakt

ABONNER PÅ ARRANGEMENTER

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.