Store strømafbrydelser i Danmark gennem tiden

Her får du en liste over større strømafbrydelser gennem historien

Danmark er i front, når det gælder forsyningssikkerhed. Men alligevel er det igennem historien sket, at der har været større strømafbrydelser:

 

 • 13. september 2015
  En fejl på en transformatorstation i sydsvenske Tommelilla betød, at Bornholm kl. 19.50 mistede strømmen. Dele af det sydlige Sverige blev ramt af strømsvigt, og da Bornholm i de timer købte strøm gennem kablet til Sverige, mistede øens borgere strømmen. Bornholms eget kraftværk Østkraft gik straks i gang med at genoprette forsyningen, men der gik flere timer, inden alle igen havde strøm.
 • 25. december 2013
  Et skibsanker rev søkablet mellem Sydsverige og Bornholm over. Øens borgere var uden strøm i 1-5 timer.
 • 8. januar 2005
  Omkring 200.000 husstande over hele Danmark mistede strømmen, da en storm med vindstød af orkanstyrke ramte det meste af landet. Hovedparten af strømafbrydelserne skyldtes, at distributionsledningerne blev beskadiget af væltede træer og flyvende genstande.
 • 23. september 2003
  Sammen med det sydlige Sverige blev hele Østdanmark ramt af strømafbrydelse. Den primære årsag var en dobbelt samleskinnefejl på en koblingsstation i Sydsverige, som medførte et udfald af fire 400 kV-ledninger og to blokke på kernekraftværket i Ringhals. Forud var der sket et udfald af kernekraftværket Oskarshamn blok 3. Resultatet var et spændingskollaps i Sydsverige og i Østdanmark. I Danmark havde de første forbrugere strøm efter et par timer, og de sidste fik strømmen retur efter ca. seks timer.
 • 28. december 2002
  Omkring en million mennesker i det nordlige og vestlige Jylland var uden strøm i op til tre timer som følge af to fejl, der opstod uafhængigt af hinanden i det vestdanske transmissionsnet. 
 • 3. december 1999
  Ca. 440.000 husstande mistede strømmen i århundredets værste orkan.
 • 24. april 1985
  Forbindelserne mellem Sjælland og Sverige faldt ud, og omkring en tredjedel af de østdanske elforbrugere var uden strøm i en time.
 • 27. december 1983
  En transformerstation ved Stockholm kortsluttede, og forbindelserne under Øresund faldt ud. Alle elforbrugere i Sydsverige mistede strømmen, og ca. en tredjedel af de østdanske elforbrugere mistede strømmen i halvanden time.
 • 4. august 1981
  En fejl på en af 400 kV-forbindelserne i Øresund betød, at 132 kV-forbindelserne under Øresund blev overbelastet og faldt ud. I Østdanmark blev strømmen afbrudt totalt i 21 minutter. Efter et par timer var situationen normal igen.