Det vestdanske elsystem var tæt på kollaps efter tysk fejl

Fejl i 400 kV station nord for Elben udløste faretruende høj frekvens tirsdag formiddag. Men automatisk udkobling af produktion og indgreb på jævnstrømsforbindelserne mod Norden betød, at de jysk-fynske elforbrugere kun oplevede hændelsen som blink i lyset.

Det kunne være gået helt galt, da en fejl tirsdag kl. 9.49 udkoblede 400 kV transformerstation Wilster i Tyskland nord for Elben, og kun et velfungerende nødberedskab forhindrede det vestdanske elsystem i at kollapse. For udkoblingen af såvel 400 som 220 kV-nettet afskar den igangværende eksport sydpå af 1100 MW fra Norden og fik straks frekvensen i Nordtyskland og det vestdanske elsystem til at stige til faretruende 50,9 hertz. Den høje frekvens afskar området fra det øvrige kontinentale elsystem og resulterede i ødrift.

Situationen udløste stor travlhed i kontrolrummet i Skærbæk, hvorfra det vestdanske elsystem styres. Den høje frekvens betød automatisk udkobling af 230 MW decentral kraftvarme og små 500 MW vindkraft samt nødeffektindgreb på jævnstrømsforbindelserne mod Norden (ca. 400 MW).
Ødriften ophørte efter ca. fem minutter, da det atter lykkedes E.On Netz, det nordtyske systemansvar at sammenkoble det berørte område til det øvrige europæiske UCTE-system. De vestdanske forbrugere oplevede kun krisen som blink i lyset.
 
Nødberedskabet virker
- Vi oplever heldigvis kun meget sjældent så høje frekvenser i elsystemet, men fik om ikke andet bekræftet, at det vestdanske nødberedskab virker efter hensigten, siger civilingeniør Mette Kiel Jørgensen fra Driftskontrol Vest.
Nødeffektindgrebet reducerede importen fra Norge med 300 MW og fra Sverige med 85 MW. Overførslen på begge forbindelser blev i løbet af den efterfølgende time kørt tilbage til det planlagte, hvorefter kontrolrummet kunne afblæse den skærpede drift, der blev udmeldt til de regionale netselskaber og produktionsselskaber straks, da krisen opstod.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.