Baltic Pipes modtageterminal er begyndt at modtage gas fra Norge

Det har været kompliceret og omfattende at få modtageterminalen ved Varde i Vestjylland i drift – tirsdag den 1. november 2022 begyndte norsk gas at strømme ind i Baltic Pipe.

Billede fra anlægsarbejdet på modtageterminalen i Nybro ved Varde

Baltic Pipe-projektet passerede tirsdag den 1. november 2022 kl. 6.00 en vigtig milepæl, da modtageterminalen i Nybro ved Varde gik i drift. Indtil videre med halvdelen af den totale kapacitet (6.700 MWh/h). Det betyder, at norsk gas nu kommer ind i den nye gasrørledning Baltic Pipe og via det danske gassystem kan sendes videre til Polen.

Energinet udbygger Ørsteds modtageterminal i Nybro som et led i Baltic Pipe-projektet. Her kommer gassen ind fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen. Gassen bliver renset, og gastrykket bliver neddroslet, inden gassen sendes.

Nybro-delen af Baltic Pipe skulle være gået i drift 1. oktober 2022, men Energinet har tre gange måttet meddele gasmarkedet, at idriftsættelsen blev udskudt. Polen er dog siden 1. oktober blevet forsynet med gas gennem den nye gasrørledning i Østersøen, blandt andet fra det øvrige, europæiske gassystem og fra den danske del af Nordsøen.

”Det er en kæmpe forløsning for os, at det nu er lykkedes at få anlægget i Nybro op at køre. Mange kolleger i og uden for Energinet har kæmpet en hård kamp for at få det til at lykkes, og vi har været meget ærgerlige over, at vi flere gange måtte erkende, at vi ikke kunne nå det til de udmeldte datoer,” siger Torben Brabo, direktør for Internationale Relationer i Energinet.          

Modtageterminalen i Nybro er et komplekst anlæg, og der har været store, tekniske udfordringer, blandt andet med IT-systemer og med de vigtige kontrol- og sikkerhedssystemer.

Som tidligere meddelt, vil fuld idriftsættelse af Nybro-terminalen finde sted senere i 2022.

Planmæssig fremdrift på resten af projektet

Baltic Pipe-projektet nærmer sig nu sin afslutning. Rørledningerne i Nordsøen og i Lillebælt er tryktestet og har alle de nødvendige tilladelser til ibrugtagning.

Strækningen tværs over Sjælland er klar, og gasrøret er tryksat. Strækningerne hen over Jylland og Fyn, som blev forsinket, da Miljø-og Fødevareklagenævnet i maj 2021 underkendte Miljøstyrelsens miljøtilladelse, er så godt som færdige. Kompressorstationen i Everdrup mangler endnu noget afsluttende arbejde, før den kan sættes i fuld drift.

Idriftsættelse af Baltic Pipe med fuld kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas er planlagt til slutningen af november 2022.                                           

Kontakt

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.