
Lodsejere, naboer og lokalsamfund inviteres til borgermøder om Baltic Pipe
Et endeligt forslag til, hvor gasledningen Baltic Pipe kan krydse Danmark, er netop lagt frem i 2. offentlige høring. Lodsejere, naboer, kommuner mv. har otte uger til at drøfte og indsende svar til myndighederne. Energinet holder syv borgermøder hen over landet og inviterer alle berørte til at deltage.
Gasledningen skal forbinde de nuværende norske gasrør i Nordsøen med de danske og polske gassystemer. Der skal blandt andet laves et nyt sørør ind til den danske vestkyst samt graves nye rør i jorden over dele af Jylland, over Fyn og fra Kongsmark på Vestsjælland til Faxe Bugt. Fra Faxe Bugt skal et nyt sørør over Østersøen færdiggøre forbindelsen. I nærheden af Næstved skal der desuden opføres en kompressorstation, som kan pumpe gassen over Østersøen.
Forbindelsen vil give et milliardoverskud til Danmark og gøre det billigere at være dansk gasforbruger. Op mod 10 milliarder kubikmeter norsk gas vil fra 2022 årligt komme gennem Danmark til Polen, og dermed kommer der nye kunder i det danske gassystem. Der bliver dermed flere til at dække Danmarks udgifter til drive og vedligeholde gasnettet. Det betyder, at gasregningen for de ca. 408.000 danske gasforbrugere forbliver lave. Uden Baltic Pipe ville regingen for den enkelte forbruger stige, fordi gasforbruget generelt falder, og samfundets udgifter dermed ville skulle dækkes af færre forbrugere.
En typisk dansk husstand med gasfyr vil årligt få en gevinst på 100-200 kroner årligt, mens de største gasforbrugere vil spare flere hundrede tusinde kroner årligt. Blandt de største forbrugere er slagterier, mejerier, bryggerier, producenter af brød og grønt, producenter af byggematerialer m.fl.
- Baltic Pipe er en stor gevinst for det danske samfund