Et år med lavere gaspriser og højere andel af biogas i gassystemet

I 'Redegørelse for gasforsyningssikkerhed 2023' ser Energinet tilbage på det forgangne gasår, hvor forsyningssituationen generelt har været god.

 

Gasprisen har været markant lavere i det seneste gasår end i året før. Og andelen af dansk produceret biogas i det danske gassystem har været højere.

Det er nogle af konklusionerne i Energinets redegørelse for gasforsyningssikkerhed 2023.

Redegørelsen udkommer en gang årligt og beskriver denne gang gassituationen efter gasåret fra oktober 2022 til oktober 2023, samt forventningen til den kommende vinter. Formålet med redegørelsen er dels at rapportere til Energistyrelsen, dels at kommunikere vigtige budskaber til interessenter i gassektoren. Redegørelsen sætter fokus på de vigtigste aktiviteter, udfordringer og udviklinger inden for gasforsyningssikkerhed i Danmark. 

Lavere pris

Gennemsnitsprisen på naturgas for hele gasåret var ca. 57 EUR/MWh, hvilket er lavere end sidste gasår, hvor prisen lå på 125 EUR/MWh. Den højeste gaspris var den 1. oktober 2022 på 168 EUR/MWh. Den laveste gaspris var den 3. juni 2023 på 24 EUR/MWh.

Biogas udgjorde i 2022 cirka 33 pct. af det danske gasforbrug, og andelen af biogas var ved udgangen af august 2023 øget til 39 pct. En højere andel af gasforbruget i Danmark kan altså dækkes af grøn gas, produceret i Danmark.

Det øger forsyningssikkerheden, og det samme gør Baltic Pipe, som blev sat i drift i november 2022. Gasrørledningen, som forsyner Polen med norsk gas via Danmark, har en fuld kapacitet på 10 mia. kubikmeter gas om året, hvilket bidrager til erstatningen af den tidligere import af russisk gas. Dermed er Baltic Pipe et bidrag til dansk og europæisk gasforsyningssikkerhed.  

Godt rustet

Den danske gasforsyningssikkerhed er tæt forbundet til forsyningssikkerheden i EU. Det vil sige, at i tilfælde af knaphed i gasforsyningen til EU vil der tilsvarende blive øget pres på forsyningen til Danmark.

Som konsekvens af krigen i Ukraine importeres der i EU markant mindre gas fra Rusland. For at erstatte gassen fra Rusland leveres større mængder flydende gas (LNG = Liquified Natural Gas) til det europæiske marked.

Med godt fyldte gaslagre i kombinationen med LNG er vurderingen fra Energinet samlet set, at det europæiske marked står godt rustet til resten af vinteren 2023/2024.

 

 

Hent redegørelsen via linket til højre på siden.

 

 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.