Baltic Pipe Lillebælt
Status Lige nu
Arbejdet med den del af Baltic Pipe, der skal krydse Lillebælt, er afsluttet.
I sensommeren 2020 blev røret trukket gennem Lillebælt, fra Jylland til Fyn. Der er blevet fyldt sten oven på gasrøret, og røret er tryktestet. På begge sider af Lillebælt er der ryddet op på de arealer, hvor Baltic Pipe har haft byggepladser.
Læs mere her:
Information om Covid-19
Vigtige milepæle i projektet
Geotekniske forundersøgelser
Forud for anlægsarbejdet gennemføres der en række geotekniske forundersøgelser for at kortlægge jordbundsforhold og pejle grundvandsniveau langs den planlagte rute.
De geotekniske undersøgelser ved Lillebælt er afsluttet
Arkæologiske undersøgelser
Inden vi kan gå i gang med anlægsarbejdet, foretager vi arkæologiske undersøgelser for at sikre eventuelle fortidsminder. Det er de lokale museer, der laver de arkæologiske undersøgelser.
De arkæologiske undersøgelser i Lillebælt er afsluttet, og der blev ikke fundet tegn på fortidsminder, som skal udgraves.
Naboerne ved Lillebælt vil også blive berørt af de arkæologiske undersøgelser, som udføres på land, når vi skal forberede ilandføringen og strækningerne i den østlige del af Jylland og hen over Fyn.
I forbindelse med de arkæologiske undersøgelser får museerne fjernet mulden med gravemaskine, og arkæologerne undersøger, om der er tegn på væsentlige fortidsminder. Eventuelle fund bliver markeret, og museet vil vurdere, om der er behov for større arkæologiske undersøgelser, som vil blive lavet på et senere tidspunkt. Når de arkæologiske forundersøgelser er færdige, lægges mulden på plads i de udgravede områder igen, så arealerne igen kan benyttes. Lodsejere får direkte besked, inden de arkæologiske forundersøgelser går i gang.
Undersøgelserne på både Jyllandssiden og Fynssiden er afsluttet.
Objekter i Lillebælt er blevet undersøgt
I forbindelse med undersøgelserne af havbunden på Lillebælt, er området blevet undersøgt for ueksploderet ammunition.
Undersøgelserne er afsluttet, og der blev ikke fundet ueksploderet ammunition
Besigtigelse og ekspropriation
Energinet kan på samfundets vegne få ret til at lægge nye gasledninger og opføre gasstationer. Rettighederne til det får vi ved at foretage en ekspropriation. De berørte får direkte indkaldelser til besigtigelses- og ekspropriationsforretninger fra Kommissarius ved Statens Ekspropriationer. Indkaldelserne beskriver nærmere, hvordan ekspropriationsprocessen foregår.
Anlægsarbejde
Anlægsarbejdet i Lillebælt er afsluttet i 2020.
I 2021 kommer vi igen, når rørledningen fra henholdsvis Fyn og Jylland kobles til forbindelsen under Lillebælt.
Du kan læse mere om anlægsarbejdet på Fyn her og anlægsarbejdet i Jylland her
Afslutning af anlægsarbejde
Når de enkelte etaper af Baltic Pipe er afsluttet, genetablerer vi områderne på land og tilbageleverer dem til lodsejerne. Entreprenøren sikrer sig sammen med lodsejerne, at alle aftaler er overholdt, og arealet er retableret tilfredsstillende. Samtidig foretager Energinet en erstatningsforhandling og udbetaler erstatning til lodsejerne.
I havet: Anlægsarbejdet i Lillebælt er afsluttet.
På land: Anlægsarbejderne i Jylland og på Fyn forventes afsluttet i løbet af 2021.
SÅDAN BLEV ARBEJDET UDFØRT I LILLEBÆLT
Seneste nyt fra Baltic Pipe - Lillebælt
Få svar på dine spørgsmål om Baltic Pipe ved Lillebælt
Hvis du har andre spørgsmål, som du gerne vil have svar på, er du meget velkommen til at kontakte os. Se kontakt info øverst til højre på siden.
-
Hvorfor er gasledningen ført gennem Lillebælt lige her?
Vi har undersøgt flere forskellige alternativer, og vi er nået frem til, at den planlagte linjeføring er den bedste rute. Det er ikke muligt at krydse gennem Natura2000-området mod syd, når der er en alternativ rute, som ikke påvirker N2000-området. En mere nordlig rute ville betyde krydsning af det eksisterende 400kV-kabel og en længere linjeføring.
-
Hvad er tidsplanen?
Anlægsarbejdet i forbindelse med gasrørledningen i og tæt ved Lillebælt er afsluttet i 2020. Arbejdet med gasledningen på land finder sted på begge sider af Lillebælt i 2021.
-
Hvordan kan jeg som borger eller nabo følge med i, hvad der sker?
Vi har løbende offentliggjort små og store nyheder om anlægsarbejdet i Lillebælt.
Det er muligt at følge med i anlægsarbejderne for strækningerne Egtved-Lillebælt og Fyn på særlige informationssider her på Energinets hjemmeside, hvor du også kan abonnere på nyheder om disse strækninger.
Baltic Pipe Egtved-Stenderup | Energinet
Baltic Pipe Fyn | Energinet -
Hvordan er det videre forløb, når gasrøret er ført gennem Lillebælt?
Gasrøret er i 2020 ført gennem Lillebælt og skal senere forbindes med et gasrør, der skal graves ned i Jylland og på Fyn. Derfor kommer vi igen og graver, denne gang på land. Anlægsarbejdet på land skal finde sted i 2021. Det er muligt at følge med i anlægsarbejderne for strækningerne Egtved-Lillebælt og Fyn på særlige informationssider her på Energinets hjemmeside.
Baltic Pipe Egtved-Stenderup | Energinet
Baltic Pipe Fyn | Energinet -
Hvor kan jeg finde information fra tidligere borgermøder?
I forbindelse med 2.offentlige høringsfase i Baltic Pipe inviterede Energinet til en række borgermøder om projektet. På mødet i Middelfart den 14. marts 2019 var der særligt fokus på Lillebælt. Se præsentationerne fra mødet i Middelfart her
Information til naboer og lodsejere om nye gasledninger
Her kan du hente information, der er nyttig for borgere, der kan få et nyt gasrør på deres ejendom eller i deres nærområde.
Læs mereSådan foregår ekspropriationer ved gasanlæg
Sådan opnår Energinet ret til at placere gasanlæg på privat ejendom.
Sådan håndterer vi dræn
Energinet sørger for at reetablere dræn, som berøres af vores anlægsarbejde.
Sådan lægger vi gasrør
Her kan du læse en kort beskrivelse af, hvordan vi lægger gasrør.
Hvis du har en gasledning på din ejendom
Du får erstatning, hvis Energinet har behov for at lægge en gasledning på din ejendom.
Sådan undgår vi ulykker med gasanlæg
Naturgas er meget brandfarligt. Derfor er der høje sikkerhedskrav
Minimumsafstande til gasledninger
Myndighederne har fastsat regler for afstande mellem gasledninger og fx boliger